SurmakapselFoto: Philip Nitschke/Twitter
Müstika
16. aprill 2018, 12:46

Eutanaasiaekspert esitles matusemessil suitsiidimasinat (34)

Pole küll kõige lõbusam pakkumine, kuid eutanaasiaaktivist Philip Nitschke (70) esitles läinud nädalavahetusel Amsterdamis peetud matusemessil oma suitsiidimasinat. 

Seadeldis kannab nime Sarco, mis on lühend sõnast sarcophagus. Leiutis on ehitatud nõnda, et see võimaldaks inimesel surra, kui selline soov peaks tekkima, selgitas Austraalia päritolu Nitschke AFP-le. Sarco on varustatud eemaldatava kirstuga ning selles on ka koht lämmastikumahutile.

Nitschke meelest võiks kogu protsess välja näha järgmiselt: esmalt tuleb veebilehel täita test, mis kinnitaks, et inimene on vaimselt terve. Kui test on edukalt läbitud, saab kasutaja 24 tundi kehtiva ligipääsukoodi ning klient võibki kapslisse siseneda. „Siit ilmast lahkuda soovija vajutab seejärel nupule ning kapsel täitub lämmastikuga. Inimene tunneb end natuke uimasena, kuid kaotab siis teadvuse ja sureb,“ seletas Nitschke.

Sarco disain, mis on loodud kahasse Hollandi disaineri Alexander Banninkiga, meenutab suitsiidimasina looja sõnul kosmoselaeva. „See peaks kasutajatele tekitama tunde, et nad reisivad taevasse,“ rääkis leiutaja.

Messi raames said kõik soovijad virtuaalreaalsus prillide abil ka aimu, mis tunne võiks kapslis olla. 

Meditsiiniharidusega Philip Nitchke on eutanaasiapooldaja olnud juba pikki aastakümneid.