Riigimetsas algas raierahuFoto: TEET MALSROOS
Tele
15. aprill 2018, 21:35

Riigimetsas algas raierahu (6)

Riigimetsas algas pühapäeval raierahu, mis tähendab lindudele kahe kuu pikkust rahulikku pesitsusaega. Sel ajal metsa maha ei võeta. Ornitoloogiaühingu hinnangul peaks raierahu periood olema kuu võrra pikem ja kehtima kõigis Eesti metsades, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Sellel perioodil me tegeleme metsateede hooldamisega, kraavide hooldamisega ja loomulikult algab metsaistutusperiood, mis tegelikult täna vaikselt võtab juba tuure, aga uuel nädalal hakkavad tööd juba pihta," selgitas riigimetsa majandamise keskuse (RMK) metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Kuue nädala jooksul peavad 1700 kätepaari abiga riigimetsas mulda saama ei vähem ega rohkem kui 20 miljonit metsataime. Lisaks teeb RMK neid töid, mis ei ole tavapärane metsamajandus.

"Liinilaiendusi, teeservade raadamisi, kõiki muid selliseid töid, ka kahjustatud metsade raiumine on lubatud, samuti uuendusraied puhtmännikutes, kus looduse häirimise tõenäosus on väiksem," loetles Väät.

Ornitoloogiaühing tunnustab RMK-d positiivse eeskuju eest, kuid hindab raierahu perioodi liiga lühikeseks.

"Ornitoloogiaühingu seisukoht on, et raierahu peaks kehtima vähemalt kolm kuud, 15. aprill kuni 15. juuli, sest praegu RMK kaks kuud, kuni juuni keskpaigani raierahu peab, aga paraku juuni teine pool ja juuli algus on kõige aktiivsem pesitsusaeg üldse. Vähesed linnud on jõudnud selleks ajaks ära pesitseda, valdav enamus metsalindudest on sel ajal kas munadega või poegadega veel pesas, nii et raierahu pikendamine 15. juulini on hädavajalik," rõhutas ornitoloogiaühingu kommunikatsioonijuht Meelis Uustal.

Ornitoloogiaühingu ettepanek raierahu pikendamiseks ja kehtimiseks kõigis Eesti metsades on seaduseelnõuna jäänud riigikogus toppama. Erametsaliit ei pea raierahu kehtestamist vajalikuks, sest raietöid tehakse kevadel ka ilma kampaaniata väga vähe.