Miloš FormanFoto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix
Inimesed
14. aprill 2018, 18:50

Suri filmi "Lendas üle käopesa" režissöör Miloš Forman (4)

Oscari-võitjast filmirežissöör Miloš Forman suri reedel 86aastasena.

Tšehhi päritolu Forman, kelle filmidest on tuntumad "Lendas üle käopesa" ja "Amadeus", suri oma kodu lähedal Danbury haiglas Connecticutis, kirjutab The Hollywood Reporter.

Forman sündis 1932. aastal Tšehhis Caslavis. Tema isa kuulus natsiokupatsiooni vastasesse vastupanuliikumisse ning tema mõlemad vanemad surid Teise maailmasõja ajal natside koonduslaagris.

Forman armastas juba noorest east teatrit ning ta moodustas 1950ndatel amatöörteatritrupi. Lõpuks suundus ta Praha filmikooli lavastajaametit õppima ja temast sai 60ndatel hinnatud filmirežissöör. 1968. aastal kolis Forman pärast Praha kevade veriseid sündmusi Ameerika Ühendriikidesse.

Forman saavutas ülemaailmse tuntuse 1975. aastal filmiga "Lendas üle käopesa", mis võitis viis Oscarit. Formani filmid on Oscarile nomineeritud kokku 33 korral ning võitnud 13 kuldmehikest.

Tšehhis elades abiellus Forman kaks korda, esimest korda näitlejanna Jana Brejtšovaga ja teist korda Vera Kresadlovaga, kes sünnitas talle kaksikud pojad Peteri ja Matej'i. 1998. aastal sai Forman oma kolmanda abikaasa Martina Zborilovaga kaksikud pojad, Andrew ja Jamesi.