Briti muusik Romare, kodanikunimega Archie Farehurst.Foto: Joseph Branston / Future / REX
Saund
14. aprill 2018, 12:04

NOPPED JAZZKAARE KAVAST: milliseid kontserte võib julgelt kuulata ka džässivõhik?

Jazzkaar toob 20.– 29. aprilliks melu Telliskivi loomelinnakusse Tallinnas, kuid jõuab rongirööbastel ka teistesse Eesti paikadesse. Õhtulehe palvel pani festivali kommunikatsioonijuht Anna Lindpere kokku kontserdisoovitused inimestele, kes alles soovivad hakata džässimaailmaga tutvust sobitama.

"Džäss paistab eemalt kui midagi keerulist ning tundmatut, kuid samas on see väga lai žanr, kust leiab peaaegu igaüks midagi, mis võiks talle korda minna," usub Lindpere.

Jazzkaare programmist tasuks tema sõnul kindlasti kavva võtta need viis üritust.

1. Festivali avapäeval, 20. aprillil, esineb Tallinnas Vabal Laval Suurbritannia muusik Romare, kelle loomingut on inspireerinud afroameerika mitmekülgne kultuur. Romaret tasuks kuulama minna peale džässi austajate ka tantsumuusika armastajatel, sest tema muusika ei jäta naljalt kedagi paigale seisma.

Briti muusik Romare, kodanikunimega Archie Farehurst. Foto: Joseph Branston / Future / REX

2. Laupäeval, 21. aprillil jõuab siinsete kuulajateni kolme Grammyga pärjatud Cory Henry, keda on Eestisse esinema püütud juba mitu aastat. Cory Henry oskab tuua ühte helimaailma kokku futuristliku ja retro, eksperimentaalse ja klassikalise muusika, mis teeb temast praeguse muusikamaailma ühe põnevaima bändiliidri ja looja.

Pärast Cory Henry esinemistki tasub Telliskivisse jääda, sest õhtut jätkavad meie oma Laura Põldvere ja Villu Veski, kes esitlevad koos uut albumit „Crazy Enough“.

Ameerika organist, pianist ja gospelmuusik Cory Henry. Foto: Monica Cillario / Splash News

3. Pühapäeval, 22. aprillil, võib rahakoti koju jätta, sest üle Telliskivi toimub kümneid tasuta kontserte. Kava on kirju, kuna džässmuusika on lülitatud ka MyFitnessi läbi viidavasse hommikujoogasse. Kui jooga tehtud, siis ootavad Punases Majas Liisi Koikson ja Mari Jürjens, kes esitavad teineteise laule. Bändi Trad.Attack! trummar Tõnu Tubli on aga kaasa haaranud oma venna ning koos esinetakse Pelgulinna Rahvamajas. Tasuta kontsertide päeva lõpetab juubelit tähistav Estonian Dream Big Band.

Liisi Koikson ja Mari Jürjens. Foto: Merilin Mandel / Jazzkaar

4. Esmaspäeval, 23. aprillil, Tartu Eesti Rahva Muuseumis ja teisipäeval, 24. aprillil, Vabal Laval pühendavad Kadri Voorand, Liisi Koikson, Jaak Sooäär ja Paul Daniel koos Eesti Filharmoonia kammerkooriga terve kontserdi Eesti kõige armastatumale kooriheliloojale Veljo Tormisele, kelle muusikaga seostub igaühel oma lugu. Imeline kuulamine kõigile, kes hindavad Tormise loomingut.

Kadri Voorand. Foto: Ilmar Saabas

5. Reedel, 27. aprillil esineb Vabal Laval soulmuusika imelapseks nimetatud Myles Sanko. Kas teate superstaare nagu James Brown, Al Green või Otis Redding? Lisades nende mahedatele tämbritele veidi tänapäevasemat muusikakeelt, ootabki ees üks maheda muusikaga õhtu. Muide, ajakiri Rolling Stone on nimetanud Sankot suurimaks staariks Euroopa souliartistide seas.

Briti souli ja džässlaulja Myles Sanko. Foto: Michael Reimers/Future Image/WENN.com