UHKE, KUID HUBANE: Eesti väljapanek Londoni raamatumessil.Foto: Priit Hõbemägi
Raamat
14. aprill 2018, 01:33

Milliseid uksi avab meile vägev väljapanek Londoni raamatumessil ja mis elu üldse messidel käib?

Kuidas Eesti kirjandus laia maailma lennutada? (1)

Hubane puitmööbel, 64 teleekraanist koosnev hiidkuvar ja kaunid loodusvaated – nii peibutas Londoni raamatumessil osalejaid Eesti väljapanek.

Hubane puitmööbel, 64 teleekraanist koosnev hiidkuvar ja kaunid loodusvaated – nii peibutas Londoni raamatumessil osalejaid Eesti väljapanek.

Teisipäeva hommikuks on Londoni Olympia messikeskus täitunud sadade boksidega, kus eri riigid, kirjastajad ja trükikojad loodavad kolme päeva jooksul pälvida ühe maailma olulisima raamatumessi külastajate tähelepanu. Nagu kuulutavad suurtes kaarhallides rippuvad palakad, on raamatumessi fookuses tänavu Baltimaad. Eesti kirjanduse ekspositsioon on end sisse seadnud väärikal pinnal peahalli allkorrusel.

Peakülaliste Eesti, Läti ja Leedu kõrvuti asuvad väljapanekud on lõputus bokside rivis oma 130ruutmeetrise pinnaga ühed suurimad. Leedu kirjanduse ala on lakooniliselt valge. Lätlased, kes reklaamivad end introvertsuse pihta käivate naljadega (näiteks WC-kabiinide ustel juubeldab Läti karikatuur: viimaks ometi üksi!), on otsustanud moodsate klaasriiulite kasuks. Eesti messiala mõjub tumedate seinte tõttu hämaramalt ja hubasemalt, puitriiulite taustal kõrgub messi suurim, 64 teleekraanist kokku monteeritud kuvar. Sealt näeb meie autoreid ja nende tuntud teoseid, pilte Eesti raamatupoodidest, kirjandusüritustest ja puutumata loodusest. Lummavaim on videoklipp metsa all tegutsevast põdravasikast.

Edasi lugemiseks: