JAFFFoto: JAFF
Film
13. aprill 2018, 12:10

JAFF näitab filme Jaapani köögist ja mälestab hiljuti lahkunud animarežissööri

Igakevadine festival Jaapani kultuuri sõpradele on kasvanud filmifestivalist animatsiooni ja elustiilifestivaliks, mis soovib vaadelda Jaapani kultuuri laiemalt ja leida selle imelise maa kokkupuutepunkte Eestiga. Festival toimub Tallinnas ja Tartus 13.-23. aprillil.

JAFFi filmiprogrammis on seekord 20 linateost, mis linastuvad põhiprogrammis ja temaatilistes eriprogrammides. Programmiga "Isao Takahata: In Memoriam" mälestame hiljuti 82 aasta vanuses meie seast lahkunud väljapaistvat animarežissööri Isao Takahatat. Legendaarse Ghibli stuudio ühe rajaja loomingust tulevad näitamisele "Jaanimardikate haud" ja "Lugu printsess Kaguyast".

Festivali publikumagnetiks tõotab kujuneda üks maailmas menukaimaks osutunud Jaapani anime-filmidest, Makoto Shinkai meistriteos "Sinu nimi". JAFFi põhiprogrammis on veel Hayao Miyazaki stuudios Ghibli alustanud režissööri Hiromasa Yonebayashi uus film "Mary ja nõialill", Naoko Yamada film "Vaikne hääl", Kenju Kamiyama film "Tukastav printsess" ja mitmeid rahvusvahelisi auhindu pälvinud Sunao Katabuchi draama "Siin ilmanurgas".

Anime-fännid saavad kohtuda mitmete oma lemmikutega. Koos vaprate neidudega filmist "Tüdrukud-tankistid" tähistame 23. aprillil Veteranide päeva. Samuti on tagasi ekraanil pokemonid ja kartmatu Naruto poeg Boruto. Eriprogrammis "Versus" linastuvad taas mangadel ja anime-seriaalidel põhinevad mängufilmid. Tänavuse programmi silmapaistvaimaks filmiks on "Gintama".

Juba kolmandat korda on JAFFi programmis valik filme Jaapani köögist. Berliini toidufilmide eriprogrammis sel kevadel esilinastunud mängufilmis "Ramenipood" otsib Jaapanist pärit kokk oma juuri Singapurist. Kavas on ka kaks dokumentaalfilmi: "Tsukiji imedemaa" tutvustab kuulsat Tokyo kalaturgu ja "Sipelgad krevetil" viib vaataja koos Taanis tegutseva maailmakuulsa Noma restoraniga kuuks ajaks Tokyosse.

Sel aastal tähistab JAFFi erisündmus AnimeMöll oma 5. sünnipäeva. Möll läheb lahti Solaris keskuses 21. aprillil. Samas tähistame ka Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ja võõrustame cosplay-näitlejaid kogu Baltikumist ja Soomest, kes tulevad meile õnne soovima. Nende hulgas on ka Londonis toimunud viimase Euro-cosplay võistluse võitjad. Lisaks on plaanis esmakordselt publiku ette kutsuda Eesti animafilmide kangelased. Jätkuvad ka kõik teised AnimeMöllu põhiüritused - kirbuturg, cosplay-show' vabalava, kendo-võistlused, fotonurk ja eriti populaarne joonistamise meistriklass.

22. aprillil tähistame Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva kinos Artis suure Eesti animatsioonipäevaga. Eesti animafilmide tegijad on kokku pannud valiku parimaid kodumaiseid animafilme. Programm on vaatajatele tasuta. Eesti animatsioonipäeval on võimalik osa võtta ka režissöör Rao Heidmetsa nukufilmide tegemise meistriklassist.

Väikestele vaatajatele näitame uuesti sel aastal 10-aastaseks saanud Ponyo filmi. Pärast Hayao Miyazaki "Ponyo mäe otsas" vaatamist on kõigil võimalus maitsta Ponyo sünnipäevatorti.

Üheks festivali erisündmuseks kujuneb kindlasti parima täispika animafilmi Oscarile kandideerinud ainulaadse teose "Armastusega, Vincent" linastumine. Maailma esimene täismahus käsitsi maalitud film äratab ellu Vincent van Goghi maalid, et rääkida kunstniku elu- ja surmalugu. 125 maalikunstnikku muutsid tavalise mängufilmina üles võetud teose kõik 65 000 kaadrit õlimaalideks, et vaatajad saaksid kogeda vaimustavat vaatepilti.

Alates 13. aprillist tegutseb Solaris keskuses JAFFi infolaud, kust saab endale soetada tasuta festivali kataloogi, osta meeneid ning küsida infot. Kinopiletid on saadaval festivalikinode kassades ja kodulehtedel. Kindlasti soovitame jälgida ka JAFFi Facebooki lehte, kus viiakse läbi põnevaid loosimisi.