"Noor helilooja 2018"Foto: Gabriela Liivamägi
Inimesed
13. aprill 2018, 11:57

GALERII | „Noore helilooja 2018“ tiitliga pärjati Marta-Liisa Talvet, Kristjan Kannukesele eriauhind (2)

Eesti Heliloojate Liit 10. aprillil toimus festivali Eesti Muusika Päevad raames Heino Elleri nimelise muusikakooli Tubina saalis konkursi „Noor helilooja 2018“ finaalkontsert. Parima töö auhinna pälvis Marta-Liisa Talvet teosega „Kirjutan su nime“ klaverile, tšellole ja elektroonikale.

„Kõik kolm auhinnatud tööd olid tugeva idee ja särava oma maailmaga. Need olid detailideni läbimõeldud teosed, mis olid leidnud head tehnilised lahendused ja see muusika kahtlemata mõjus ja kõnetas. Samuti tahaks tänada kõigi finaali jõudnud teoste esitajaid, kes pakkusid kuulajatele ilusa muusikalise elamuse,“ kommenteerib žürii liige Liisa Hirsch finaalkontserti.  

Ardo-Ran Varrese sõnul oli valikut teha keeruline, sest konkursile laekus väga eriilmelisi teoseid. „Võidutöö tõusis koheselt esile tänu meisterlikule salvestusele, noor helilooja oli üllatavalt professionaalne igas aspektis.“

Konkursile laekus 24 teost noortelt üle Eesti, finaali pääses neist vaid 7 teost. Zürii otsustas noore helilooja tiitliga pärjata Marta-Liisa Talveti (sündinud 1998) teose „Kirjutan su nime“ eest klaverile, tšellole ja elektroonikale.

Lisaks pärjati eriauhindadega Kristjan Kannukese teos „Hingeldamine“ keelpillikvartetile ja Anna-Margret Noorhani teos „Process of Immersion“ kahele trompetile, flüügelhornile, tromboonile ja tuubale.

Marta-Liisa Talvet õpib Heino Elleri nimelise muusikakooli kompositsiooniosakonnas Age Veeroosi juures. Võidulugu esitasid finaalkontserdil Carolin Karo (klaver), Loo Arukask (tšello) ja Marta-Liisa Talvet (elektroonika).

Konkurss „Noor helilooja 2018“ toimus see aasta neljandat korda ning on suunatud 12–23-aastastele noortele. Tänavu kirjutasid noored heliloojad teoseid soolopillile, ansamblikoosseisule 2-4 pilliga või vokaalile ja kuni kolmele instrumendile, elektroonika kasutamine oli lubatud vaid koos pilli või vokaaliga. Eelmistel aastatel on konkursi võitnud Kristel Kolkanen, Karl Tipp ja Gerta Raidma. Žüriisse kuulusid heliloojad Kristo Matson, Ardo-Ran Varres ja Liisa Hirsch.

Konkursi võitjal on võimalus oma loomingut tutvustada Eesti Muusika Päevade 2019. aasta põhiprogrammis ja teha koostööd professionaalsete Eesti muusikakollektiividega. Eriauhinnad panid välja Loomelabor, Eesti teatri- ja muusikamuuseum ja Eesti riiklik sümfooniaorkester.