Draamateatri suur saal Istekohti: 431  Viimane remont: 2004, kui vahetati välja kogu lavatehnika. Iseärasused: Draamateater on Eesti vanim säilinud spetsiaalselt teatriks ehitatud hoone. Suures saalis on ainus klassikaline Itaalia lava Tallinnas. Kuulsamad esinejad: teater Kabuki for Everyone,  Moskva Taganka teatri trupi liikmed, Lensoveti-nimelise teatri lavastuses „Oskar ja Roosamamma“ üles astunud Alissa Freindlihh.Foto: Stanislav Moškov
Teater
14. aprill 2018, 00:01

Õhtulehe fotograaf pildistas üles Eesti suurimate teatrite lavad vaatega saali

FOTOVAATLUS | Vaade saali: mida näeb näitleja lavalt?

Iga teatrihuviline teab, milline vaatepilt avaneb siis, kui eesriie langeb. Aga milline paistab saal lavalt, sellest on üldjuhul ainult näitlejal aimu. Kuni praeguseni.

Fotode autor Stanislav Moškov: 

Ühel heal päeval näitas noor kolleeg mulle tuntud Saksa arhiktektuurifotograaf Klaus Frahmi pilti ja päris, ega meil fotoarhiivis sellist pole. Pidin tunnistama, et kahjuks mitte, aga kindlasti võiks olla. On ju Frahmi teatrilavast tehtud foto väga uhke ja professionaalne. 

Nii tärkaski mul tahtmine pildistada sarnaselt üles Eesti suuremad teatrid. Seda enam, et minugi süda tiksub teatriga samas rütmis – olen juba üle viie aasta olnud teatrifestivali „Kuldne mask“ ametlik fotograaf. Nii asusingi kokkuleppeid tegema ja pildistamas käima. 

12 teatri 15 lava ülesvõtmiseks läks umbes kuu aega. Minu kaamera ette jäi ka teatrite valguspark, tellingud ja muu mehaanika, mis on omane moodsale teatrile. See on osa punaste velvetkardinate taha peidetud tööruumist. Kontrast lavataguse masinavärgi ja velvetist istmemere vahel on põnev.

Igas teatris on oma atmosfäär. Fotoseeria kõige suursugusemad lavad on loomulikult rahvusooperis Estonia, Vanemuises ja Ugalas. Kodused ja hubased teatrid on NUKU teater ja Tallinna Linnateater, kus näitlejate kontakt publikuga on intiimsem.

Draamateatri suur saal Istekohti: 431  Viimane remont: 2004, kui vahetati välja kogu lavatehnika. Iseärasused: Draamateater on Eesti vanim säilinud spetsiaalselt teatriks ehitatud hoone. Suures saalis on ainus klassikaline Itaalia lava Tallinnas. Kuulsamad esinejad: teater Kabuki for Everyone,  Moskva Taganka teatri trupi liikmed, Lensoveti-nimelise teatri lavastuses „Oskar ja Roosamamma“ üles astunud Alissa Freindlihh. (Stanislav Moškov)
Vene teatri suur saal Istekohti: 635 Viimane remont: 2005-2006. Kapitaalremondi käigus ehitati uus lava, lavatagune ja proovisaalid. Uuendati suure saali viimistlust, toolid, publikuala jne.  Iseärasused: Alates 6. septembrist 2017 on teatri kunstiline juht Moskva lavastaja Filipp Loss, kelle loomingulised plaanid ootavad elluviimist. Kuulsamad esinejad: Briti pressi maailma kõige ohtlikumaks bändiks tituleeritud Sloveenia industriaal-skandaal kollektiiv Laibach, teatri- ja filminäitleja Oleg Strizenov ning näitleja Ada Rogovtseva.  (Stanislav Moškov)
Rahvusooperi Estonia suur saal Istekohti: 800 Viimane remont: 2015 suvel. Pärast tehniliste ruumide ümberehitamist ja esimese rõdu laiendamist saadi juurde 100 istekohta. Saali pandi ka uus jahutussüsteem ja paranes akustika. Vaatesaali ja etendustehnika uuendamine läks maksma ligi 700 000 eurot. Iseärasused: 2004. aasta suvel asendati inimjõul töötanud ülalava tehnika – dekoratsioonide tõstmise ja langetamise mehhanismid –elektrimootorite ja elektroonilise juhtimisega. Etendusel toimuv liikumine programmeeritakse arvuti abiga ja nii on seda võimalik korrata kõigil etendustel kahemillimeetrise täpsusega. Ehitustöid tegid Prantsuse ja Austraalia firmad. Kuulsamad esinejad: baleriin Galina Ulanova, sopran Teresa Stratas, metsospopran Grace Bumbry, bass Jevgeni Nesterenko, tenor Aleksandrs Antonenko, baleriin Age Oks ning tantsija ja koreograaf Tiit Helimets. (Stanislav Moškov)
Ugala teatri suur saal Istekohti: 540 Viimati remondis: 2016–2017. 13 kuud kestnud renoveerimistööde käigus lammutati ja laoti uuesti Ugala tunnusmärgiks saanud punasest tellisest fassaad, ehitati ümber väike saal, nüüdisajastati suure saali sisustus ja tehnopark jne. Iseärasused: Ugala teatri suur lava on üks suuremaid Eestis. Ühe kurioosse sündmusena olid seal 1993. aastal Eneli Meiusi korraldatud Eesti missi valimised.  Kuulsamad esinejad: Ugala laval on olnud peaaegu kõik Eesti näitlejad. (Stanislav Moškov)
Tallinna Linnateatri taevalava Istekohti: 170 Viimane remont: Taevalava töötab praegusel kujul alates 1999. aastast. Iseärasused: varem Pööningusaali nime kandnud saalis toimus esimene etendus aastal 1992, kui seal mängiti Madis Kalmeti lavastust „Lollprints". Muu hulgas on seal etendatud ka „Kolme musketäri“ epiloogi ja „Ainsa ja igavese elu“ II osa. Kuulsamad esinejad: teatri esindaja ei soovinud eraldi nimesid välja tuua, kuid mainis, et Taevalaval on seoses teatrifestivaliga „Talveöö unenägu“ esinenud mitu mainekat välisteatrit.  (Stanislav Moškov)
Tallinna Linnateatri Põrgulava Istekohti: 182 Viimane remont: Põrgulava alged tekkisid 1990. aastal seoses Noorsooteatri suure saali ehitusega, mis jäi aga rahastamise lõppemisel katki. Kuna sinna ei tulnud suurt teatrisaali, jäi ruum aastateks kasutult seisma, kuni see avati 1997. aastal taas. Põrgusaal taastati teatritegevuseks 2010. aastal, kui selgus, et plaanitud ehitus jääb järjekordselt ära. Loodetavasti seisab suurem remont ees umbes aasta pärast. Iseärasused: Põrgulavale on paigaldatud silmusvõimendussüsteem. Tänu sellele on võimalik kuulmispuudega inimestel, kes kasutavad kuuldeaparaati, teatrilavastuste sõnalisest ja muusikalisest osast paremini aru saada. (Stanislav Moškov)
Rakvere teatri suur saal Istekohti: 411 Viimane remont: 2005. aasta rekonstruktsioon, mille käigus tugevdati laed, ehitati uued lavaalused ruumid, paigaldati lift, millega saab sõita kostüümitoast otse lava kõrvale jne. Iseärasused: Teatri laes olevad lühtrid kinkis teatrile avamise puhul Eesti esimene president Kontsantin Päts. Kristallid on küll praeguseks välja vahetatud, ent armatuur on sama. Rakvere on kõige vähema elanike arvuga linn Euroopas, millel on oma kutseline teater. Kuulsamad esinejad: Hiina ooperi „Zhang Xie Zhungyuan“ trupp, legendaarne Pransuse näitleja ja lavastaja Mark Tompkins, Iirima teatritrupp Dead Centre, Belgia trupp Jan Lauwers & Needcompany. (Stanislav Moškov)
Vanemuise suur maja Istekohti: 700 Viimane remont: 2017. aasta suvel uuenes kõik, mis jäi lavapinnast allapoole. Välja vahetati pöördlava koos tõstukite ja vajukitega, sellele valati uus alus, uuendati orkestri tõstukid, heli-, video- ja kommunikatsioonisüsteemid. Värskendati ka suure maja publikuala, mida polnud põhjalikult remonditud 1967. aasta avamisest saati. Iseärasused: Suure maja saal on Eesti suurim draamalava, st lava, mis on mõeldud näitemängudeks. See on pöördlava. Kuulsamad esinejad: Broadway täht Tony Vincent, baleriin Anna Valev ja Prantsusmaalt pärit tenor Luc Robert.  (Stanislav Moškov)
Vanemuise väike maja Istekohti: 446 Viimane remont: 2014. aasta suvel. Remont sai alguse CO2 vahendite ja keskkonnasäästlikkuse teemadest – välja vahetati maja soojustus, küttesüsteem, soojusvahetiga ventilatsioon, niiskustõkked jpm. Kui see sai valmis, oli põhjust uuendada kanalisatsiooni ja juhtmestikku, samuti tehti nii töötajate kui ka publiku poolel siseviimistlustöid. Iseärasused: Kuna see on muinsuskaitsealune hoone, tuli hankida remondiks palju kooskõlastusi. Kuulsamad esinejad: tenor Ivan Magri, Valgevene ooperistaar Eduard Martõnjuk ning  Samsons Izjumovs ja Romans Polisadovs Läti Rahvusooperist. (Stanislav Moškov)
Vene kultuurikeskus Istekohti: 826 Viimane remont: 2008, kui renoveeriti suur saal. Iseärasused: 1997. aastal tunnistati Vene kultuurikeskuse hoone arhitektuurimälestiseks. Kuulsamad esinejad: Arkadi Raikini miniatüüride teater Lenkom, Malaja Bronnaja teater, mustlasteater Romen, Leningradi komöödiateater, Georgi Tovstonogovi teater, Juri Ljubimovi Taganka teater, Sergei Obraztsovi nukuteater ja Milano Peppino De Filippo trupp. (Stanislav Moškov)
Endla teatri suur saal Istekohti: 573 Viimane remont: 2017, kuid osa lavatehnoloogilistest töödest alles kestavad. Remondi käigus uuendati muu hulgas lavatehnilised seadmed, mida juhitakse nüüd ühtsest juhtimissüsteemist. Iseärasused: 1918. aasta 23. veebruaril kuulutati Endla teatri rõdult välja Eesti vabariik. Kuulsamad esinejad: pop- ja diskogrupp Boney M ja kitarrist Omar Torrez. (Stanislav Moškov)
NUKU teatri Ferdinandi saal Istekohti: 422 Viimane remont: Ferdinandi saal ehitati koos NUKU teatri juurdeehitusega 2015-2016. See on kõige uuem teatrisaal Eestis. Iseärasused: saal pole klassikalise kujuga – lava on lai ning sügavust ja kõrgust pole sellel nii palju kui klassikalisematel teatrilavadel. Näitlejad on öelnud, et saal on küll suur, aga laval on kammerlik tunne. Kuulsamad esinejad: USA staarnukunäitleja ja koomik Paul Zaloom, visuaalteatrimaailma tipplavastaja Gisele Vienne'i „Kõhurääkijate kongress“ ja Plexus Polaire lavastuse „Tuhk" trupp. (Stanislav Moškov)
Salme kultuurikeskus Istekohti: 618 Viimane remont: 2004. aastal lõppes kapitaalremont, mille käigus uuendati muu hulgas helivõimendust.  Iseärasused: väga hea akustikaga saal, seda nii elektroonilise võimendamise kui ka sõnalavastuste puhul. Kuulsamad esinejad: Saksa Riiklik Draamateater, Iisraeli Riigiteater jne. (Stanislav Moškov)
NUKU teatri väike saal Istekohti: 202 Viimane remont: väiksemaid värskendustöid tehti juurdeehituse ajal aastatel 2015-2016. Suurem remont ootab saali ees sel suvel. Iseärasused: vanalinnas asuvatel teatritel pole just ruumiga priisata, seetõttu tegutsetakse kitsastes oludes. Küll saab lava suuremaks ehitada, aga siis väheneb publikuala. Kuulsamad esinejad: nukuteatrikunsti tipud Duda Paiva, Jim Barnard, Carlos Martinez, Neville Tranter, Nishikawa Koryu nukutrupp Jaapanist, kelle koosseisus oli ka Jaapani valitsuselt aunimetuse saanud elav rahvuslik aare Tsuruga Wakasanoja. (Stanislav Moškov)
Nordea kontserdimaja Istekohti: 1829 Viimane remont: ehitus algas 2007. aasta kevadel, avamine oli 2009. aastal. Kontserdimaja pole seni vajanud suuremat remonti.  Iseärasused: Nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt avanev lava eesriie on 27 meetrit pikk ja kaalub kaks tonni. Helirežissööri käsutuses on 72 kanaliga digitaalne mikserpult. Orkestriauk mahutab kuni 75 muusikust koosneva orkestri. Kuulsamad esinejad: Jason Mraz, Scott Bradlee’s, New Yorgi modernne ballet, Patricia Kaas, Robert Davi, Sarah Brightman, Chris Rea, Cameron Carpenter ja Viini Filharmoonikud. (Stanislav Moškov)