Sara DaniusFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
13. aprill 2018, 09:53

Rootsi Akadeemia juht lendas seksiskandaali tõttu ametist (15)

Nobeli kirjandusauhinda välja andva Rootsi Akadeemia alaline sekretär Sara Danius astus seksiskandaali järel tagasi. 

Mainekat organisatsiooni on kritiseeritud käitumise pärast väidetava seksuaalse väärteo uurimisel. 

"See on juba Nobeli auhinda rängalt mõjutanud ning see on suur probleem," vahendab BBC News Daniuse sõnu ameti mahapanekul. "See, et ma lahkuksin alalise sekretäri rollist, oli akadeemia soov. Langetasin otsuse, mis jõustub kohe."

Süüdistused puudutavad Rootsi Akadeemia liikme Katarina Frostensoni abikaasat Jean-Claude Arnault'd. Mullu novembris #MeToo kampaaniast indu saanult astus 18 naist esile ning süüdistas Arnault'd seksuaalkallaletungides ja ahistamises. Süüdistatu eitab kõiki väiteid. 

Eelmisel nädalal pani akadeemia Katarina Frostensoni edasise liikmestaatuse hääletusele, kuid enamus hääletas tema väljaviskamise vastu. Protestiks astusid 18pealise komitee kolm liiget - Klas Ostegren, Kjell Espmark ja Peter Englund - tagasi. 

Kuigi akadeemia eeskirjade järgi pole liikmete tagasiastumine võimalik, sest nad on valitud eluks ajaks, võivad nad keelduda akadeemia tegevustes osalemast. 

Akadeemia katkestas peatselt pärast skandaali puhkemist Stockholmis kultuuriklubi pidava Arnault'ga kõik suhted, ka rahalised. Tookord pidas akadeemia võimalikuks, et on seoses huvide konfliktiga omaenda seadusi rikkinud, ning andis ühele advokaadibüroole ülesandeks uurida komitee liikmete ja Arnault' sidemeid.