Cannes'i festivali peakorraldaja Thierry Fremaux 71. festivali võistlusprogrammi välja kuulutamas. Foto: Reuters/Scanpix
Film
12. aprill 2018, 16:45

Tülil lõpp: Netflix ei lähe Cannes'i filmifestivalile (1)

Mullusel Cannes'i festivalil pöörasid žürii esimees Pedro Almodovar ja žürii liige Will Smith juba esimesel päeval tülli. BBC Newsi teatel oli kõige kurja juureks voogedastusplatvorm Netflix, kelle kaks peapreemia Kuldse Palmioksa nimel võistlesid - Tilda Swintoni “Okja” ning “Meyerowitzi lood”, osades Emma Thompson ja Ben Stiller.

Toona teatasid festivali korraldajad, et alates järgmisest aastast peavad filmid linastuma Prantsuse kinodes, et neid konkursikõlblikuks kvalifitseeritaks. Almodovar oli muutusega nõus, öeldes festivali esimesel pressikonverentsil kirglikult, et filme tuleks alati suurel ekraanil näha. “Sellal kui ma elus olen, võitlen selle üheainsa poolt, millest noor põlvkond pole teadlik – hüpnoosi võimalikkuse poolt suurel ekraanil.”

Hispaania kinohiid ütles, et ta ei kujuta ette olukorda, kus film võidaks Kuldse Palmioksa või mõne muu tähtsa auhinna, kuid seda ei saaks suurel ekraanil vaadata. Kuid Hollywoodi superstaar Will Smith vaidles vastu: “Meie kodus on Netflix ainult head toonud. Nad vaatavad filme, mida nad muidu ei näeks. See on laiendanud mu laste arusaama maailmakinost.”

Tänavu märtsis teatas Cannes'i festivali peakorraldaja Theirry Fremaux, et nii Netflix kui ka teised samalaadsed teenusepakkujad võivad jätkuvalt enda teoseid ürituse raames näidata, ent peaauhinnale need kandideerida ei saa.

Sel kolmapäeval kinnitas ka Neflixi boss Ted Sarandos, et nemad ei saada mainekale Prantsuse festivalile ainsatki filmi. Seega on voogedastusfirma ja Cannes'i pingul suhted ametlikult katkenud. "Festival on otsustanud ülistada kinokunsti asemel filmilevi," nentis Sarandos mõningase kibedusega. "Meie oleme 100% kinokunsti poolt."