Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
20. juuli 2022, 18:40

Lihasevalu pärast treeningut – hea või halb?

Lihasevalu põhjuseks peetakse intensiivse ja harjumuspäratu lihastöö käigus tekkinud mikrotraumasid ehk pisikesi lihasrebendeid. Ebatavaline või tavapärasest raskem treening lõhub rakustruktuure, mehaanilise surve käigus lihaskudedele tekivad neis mikrokahjustused. Kahjustused on seda suuremad ning valu tuntavam, mida vähem treenitud inimene on või mida harjumatum on harjutus, raskus või koormus.

Mikrotraumade tekkimises pole üldiselt midagi ohtlikku ja valu kaob tavaliselt 3–7 päeva möödudes. Abi peaks otsima siis, kui see jääb pärast nimetatud perioodi püsima. „Tänu” mikrokahjustustele lihased tegelikult kasvavad ja arenevadki. Lihashüpertroofia eeldus ongi ju see, et lihast mõjutatakse järjest suuremate raskustega. See loob pinnase lihaskasvuks, sest kasvavate koormuste talumiseks peab lihas hakkama suurenema. Siinkohal tuleb meeles pidada üht kulturismitreeningu põhitõde – selleks, et lihas kasvaks, on vaja parandada ka jõunäitajaid.

Treeninguga alustaja jaoks on asi lihtne, sest igasugune harjumuspäratu liigutus loob eeldused lihaskasvuks. Kuna organism pole koormusega harjunud, on algaja areng nii lihasmassi kasvu kui jõunäitajate osas oluliselt kiirem kui edasijõudnud harrastaja puhul.

Trennis peaks pingutama

Üldiselt tekib lihasevalu 24–72 tunni möödudes pärast intensiivset pingutust ja seda võib pidada täiesti normaalseks nähtuseks. Võin oma 15aastase jõutreeningukogemuse põhjal väita, et kui lihasevalu üldse ei esine või järgmistel päevadel on tunne, justkui poleks trenni teinud, siis on pingutus olnud alla oma võimete.

See võib olla märk, et koormust või intensiivsust tuleb tõsta. Loomulikult ei pea ma siin silmas piinavat lihasevalu, millega küll ka mõnikord silmitsi seisan, vaid pigem mõnusat pingutusest tulenevat tunnet.Taastumiskiirus on kõigil erinev ja mõni tunneb valu lihastes tunduvalt rohkem.

Nagu öeldud, tekib lihavalu pärast seda, kui teeme midagi, millega organism kohanenud ei ole. Seetõttu on edasijõudnud treenija puhul ülioluline treeningprogrammi vastavalt uuendada ja n-ö mugavustsoonist välja tulla.

Miks trennikava muuta?

Loe edasi ajakirja Sport veebist.