PolitseiautoFoto: Robin Roots
Tele
11. aprill 2018, 22:29

VIDEO | "Pealtnägija": noorpoliitik osales maffiastiilis arveteklaarimises (91)

Kolmapäevases ETV saates "Pealtnägija" sai näha lugu, kuidas maffiastiilis arveteklaarimises osales ka Keskerakonna ridades kandideerinud noorpoliitik.

Mõnikord ei tea, kas nutta või naerda. Kujutage ette, et te tabate teolt vargad, kes panevad plehku. Te ootate sündmuspaigal ligi kolm tundi politseid, aga abi asemel tulevad pätid tagasi ja röövivad teid nüüd juba relva ähvardusel. Politsei ja prokuratuur uurivad asja mitu kuud ja tõdevad lõpuks, et kuritegu peaaegu polnud. Loo teeb pikantsemaks see, et maffiastiilis arveteklaarimises osales Keskerakonna noorpoliitik.

Lugu algas väga proosaliselt. Tanelit, Alekseid ja Bogdani ühendab krunt Tallinna ringtee ääres Jüri lähedal, kus Tanelile kuuluv firma toodab haljastusmulda. Möödunud sügisel töötles seda mulda Alekseilt renditud ekskavaator, mida omakorda aitas hooldada Bogdan.

Neljapäeva, 5. oktoobri õhtul pärast kella kümmet naasid Aleksei ja Bogdan juhuslikult kopa juurde, sest unustasid remonti tehes maha kalli diagnostikaseadme.

"Tulime objektile ja nägime tehnika kõrval võõrast autot ja kaht varast kütusepaagist kütust varastamas," kirjeldas Bogdan. "Meid nähes panid nad eri suundades jooksu, auto jäi siiasamasse."

Ekskavaatori omanik Aleksei helistas Tanelile, kellele kuulub objekt ja kopas olnud kütus. Tanel hüppas taksosse ja helistas tee peal numbrile 112. "Vargad. Jüris, Ameerikanurgal," seletas Tanel dispetšerile.

Läks tükk aega selgitamaks, kus sündmuskoht täpselt asub. Edasi uuris dispetšer taustainfot. Kõne ajal jõudis Tanel kohale ja edastas pättide auto numbri.

"Andsime asjaoludest teada ja vaatasime lähemalt seda autot. Seal nägime sees ketaslõikurit ja dokumentide kotti. Pagasiruum oli avatud ja seal olid kanistrid. Meil kästi mitte midagi puutuda, mida me ka järgisime, ja ootasime edasi," rääkis Tanel.

Tanel rõhutas, et külm on oodata, kuid politseist öeldi, et nende jaoks on tegu madala prioriteediga väljakutsega.

Ida-Harju politseiosakonna juhi Valter Pärna sõnul teenindas tol õhtul piirkonda viis patrulli, kes kõik olid hõivatud pakilisemate väljakutsetega.

"Kui juhtimiskeskuse korrapidaja olukorra üle täpsustas, siis selgus, et vargad on olid põgenenud. Midagi väga kriitilist tol hetkel enam ei toimunud, ehk ei olnud seal vaja kinni pidada kedagi. Väljakutse lihtsalt taandati natuke madalamale prioriteedile," selgitas Pärna.

Kella kahe paiku öösel pööras teeotsale auto ja peatus. Bogdani sõnul arvasid nad algul, et kohale oli jõudnud politsei.

"Sealt kargas välja mingi lühem vend, midagi hakkas seal rääkima, et lepime kokku. Vene keeles käis seal jutt. Läksin kiiresti lähemale ja siis sain aru, et see pole politsei," rääkis Tanel. "Kõrvalustest hüppasid välja kaks venda, käes Makarov püstolid, nagu me nägime kahe meetri kauguselt umbes. Vinnastasid ära ja sihtisid pähe."

Tähelepanuväärne on, et Tanel suutis taganedes valida hädaabinumbri ja dramaatilised sündmused on reaalselt jäädvustatud.

Tegemist oli juba seitsmenda kõnega politseisse, kuid uus dispetšer polnud sündmusega kursis ja Tanelil oli raske selgeks teha, mis ja kus täpselt toimub.

Vargad sõitsid samal ajal koos kütusekanistritega minema ning Tanel, Bogdan ja Aleksei asusid neid jälitama, kuid kaotasid nad silmist. Lõpuks jõudis kohale ka politsei ning mehed said koju alles hommikul kella viie-kuue paiku.

Kannatanud mõistavad, et keegi pole selgeltnägija ja politseil napib ressursse. Kaamera ees rääkisid nad loo aga selle pärast, mis juhtus järgmisena.

Nimelt tabas politsei nädal hiljem vargad, kelleks osutusid 26aastane Arman Mkrtchyan ja 25aastane Sander Asonov. Suuremgi üllatus oli aga kolmas mees, kes nad öösel sündmuspaigale tagasi tõi: 25aastane Rustam Kalinin kandideeris täpselt samal ajal kohalikel valimistel Keskerakonna nimekirjas.

Üheksa päeva pärast maffiastiilis vastasseisu sai ta Põhja-Tallinna piirkonnas loosungi all "Teised lubavad, meie teeme!" üheksa häält.

Noorpoliitik ise ütles "Pealtnägijale", et lugu on tema jaoks lahendatud ja ta ei soovi midagi kommenteerida. Samasugune vastus tuli ka Armanilt ning Sanderilt. Nende versiooni saab lugeda aga kriminaalasja lõpetamise määrusest.

Noormeeste jutustus on, et plehku pannud Arman helistas öösel tee äärest Rustamile, rääkis juhtunust ja kutsus endale järele.

Pisut hiljem leidsid nad paljasjalgse Sanderi. Rustam tegi ettepaneku, et aitab asja ära klaarida ja pantvangi jäänud auto tagasi saada. Aga enne mindi Sanderi koju kuivi riideid tooma, kust viimane võttis kaasa relvataolised esemed, mille kohta nad hiljem ülekuulamisel väitsid, et tegu oli mängu- ja gaasipüstoliga.

Rustam küll nägi püstoleid, aga ei osanud enda sõnul ette näha, kuidas neid kasutatama hakatakse. Algul püüdis autost väljunud Rustam rääkida lepitusjuttu, aga sündmused eskaleerusid kiiresti.

Kannatanud vaidlustasid asja mitmes astmes, aga lõpuks jäi peale prokuratuuri seisukoht, et Rustam ei pidanud ette nägema, et läheb ähvardamiseks ega teinud kokkuvõttes midagi valesti. Taneli sõnul võiks pangaröövi autojuht samamoodi väita, et käis ukse taga ainult sõpradel järel.

Omaette ooper on püstolitega. Bogdan on endine eriüksuslane, Tanel kaitseväes teeninud ja Aleksei palju lasketiirus ning jahil käinud. Nad ei usu juttu mängurelvadest, seda enam, et kahtlusalustel oli nädal legendi mõelda ja tõenditest vabaneda.

Ka varguse uurimine lõppes vaikse visinaga. Prokurör arvutas, et kuna kuritöö jäi valdavalt katsestaadiumisse, oli kahju alla 200 euro, mistõttu on tegu väärteoga.

Ekskavaatorile tekitatud kahju on prokuröri hinnangul alla 4000 euro ja Aleksei peaks seda nõudma hoopis tsiviilkohtus. Ainsana uuritakse veel edasi ähvardamist Armani ja Sanderi poolt, mis võib kaasa tuua rahatrahvi või kuni aastase vangistuse.

"Lootusetuse tunne on. Põhimõtteliselt võid teha, mis tahad, aga siin Eesti vabariigis väga karistada ei saa. Väike rahatrahvike ja elu läheb edasi," nentis Tanel.

Vaata tervet lugu "Pealtnägija" videost!