Raamatu "Eesti raudtee 100 aastat" esitlusFoto: Viktor Burkivski
Inimesed
11. aprill 2018, 09:26

PILDID JA VIDEO | „Eesti raudteede 100 aastat“ esitlus – kohal olid Oleg Ossinovski ja Tiit Pruuli, mekiti viina ja hapukurki (18)

Esmaspäeval, 9. aprillil toimus raamatu "Eesti raudteede 100 aastat" esitlus, kus teose autori Mehis Helmega vestles EV100 korraldustoimkonna liige Tiit Pruuli. Raamatu esitlus toimus ajaloolises Tallinn-Väikese depoos, Ühinenud Depoode remondiangaaris. Esitlust väisas ka suurärimees, transiidiettevõtja Oleg Ossinovski. 

Raamatu autor Mehis Helme on raudtee- ja lennundusharidusega ajaloolane, Lavassaares asuva kitsarööpmelise muuseumraudtee üks asutajaid ja eestvedajaid. Ta on kirjutanud rea raamatuid ja artikleid raudteeajaloost ning õhusõjast Eestis II maailmasõja ajal.

Väljapaistva tegevuse eest raudteeajaloo valdkonnas autasustati Helmet 2001. aastal Valgetähe IV klassi teenetemärgiga ning ajaloo propageerimise eest on teda autasustatud ka Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemedali ning Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi teeneteristiga.

Raamatu "Eesti raudtee 100 aastat" esitlus Foto: Viktor Burkivski

Juubeliperioodil ilmub EV100 raamatusarjas 44 teost, mis jutustavad Eesti arengulugu läbi eri valdkondade. Raamatusarja teemad on valinud Riigikantselei EV100 juhtrühm ja raamatusarja kolleegium koosseisus Mart Orav, Aleksei Lotman ja Peeter Saari. Ülevaatesarja annab aastail 2018-2019 välja kirjastus Post Factum koostöös Riigikantselei EV100 korraldustoimkonnaga.

Raamatu "Eesti raudteede 100 aastat" esitlus toimus ajaloolises Tallinn-Väikese depoos. Raamat on varustatud hulga fotodega ja selle lõpus on toodud raudteede tegevustulemused aastani 2016, lisaks raudtee tippjuhtide nimestik ning isikunimede loend.

Raamatu "Eesti raudteede 100 aastat" esitlus Foto: Viktor Burkivski

Raudteed on Eestis olnud tähtsad transpordi- ja liiklussooned juba ligi 150 aastat. Tsaariajast päranduseks saadud raudteevõrk kujundati iseseisvas Eestis ühtseks riigiraudteeks, mille arendamise suuri plaane ei õnnestunud enne II maailmasõda ja Nõukogude okupatsiooni täielikult ellu viia. Nõukogude ajal toimusid olulised muutused taristus ja veeremis, kuid lõpuks suubus ka raudteemajandus üldisesse stagnatsiooni.

Raamatu "Eesti raudteete 100 aastat" esitlust väisas ka suurärimees, transiidiettevõtja Oleg Ossinovski

Taasiseseisvunud Eestis hakkas riigiraudteele konkurentsi pakkuma erasektor ning raudtee-ettevõtete paremad ja halvemad ajad on suuresti sõltunud transiidisuhetest Venemaaga. 

Raamatu "Eesti raudteede 100 aastat" esitlus Foto: Viktor Burkivski

Külalistele pakuti raudteelaste kohvikus klassikalisi lemmikuid - viina ja soolakurki.

Raamatu "Eesti raudteede 100 aastat" esitlus Foto: Viktor Burkivski

Vaata pildigaleriid ja videot!

Oleg Ossinovski mainis oma sõnavõtus, et oleks rõõmus, kui Tallinna ja Helsingi vahele ehitataks tunnel, kus võiks liikuda ka kiirrong.