"Radar"Foto: Promomaterjal
Tele
10. aprill 2018, 15:58

Täna „Radaris“: millest unistavad Eestis elavad Süüria põgenikud? (2)

Tänases "Radaris" minnakse külla Süüria perekonnale, kellele Eesti riik andis võimaluse alustada uut elu; räägitakse, kuidas Kardashianite klann Eesti naiste südameid vallutab ning tuuakse vaatajateni uus kuriteoliik, mille ohvriks on langenud juba 40 ettevõtet. 

„Ma olin kindel, et kui jään Süüriasse, siis kaotan oma lapse,“ meenutab viimaseid päevi kodumaal sõjapõgenik Alaa. Praegu elab naine koos abikaasa ja lapsega juba poolteist aastat Türil, kus püütakse siinse eluga kohaneda - näiteks õpivad nad hoolega eesti keelt. Kuid teekond Eestisse oli pikk ja ohtlik. „See on Süüriast pärit,” näitab Alaa oma abielusõrmust ja lisab, et tegu on ainsa asjaga, mis tal kodumaast alles jäänud.

Saates näeb ka haruldasi videokaadreid, kuidas perekond jääb küll õnneks ellu, kuid kaotab pommitamise käigus maja. Nüüdseks on ebameeldivad mälestused minevikus.

Teise teemana räägitakse "Radaris", kuidas Kardashianite klann Eesti naiste südameid vallutab.

“Näoküpsetamine sai alguse transvestiitide meigist,” räägib erinevatest jumestustehnikatest Eesti meigikunstnik Jana Boberg, kes on saanud diplomi Ameerika modelli Kim Kardashiani jumestajalt.

Ta on Eestis ainus, kes läbinud maailmakuulsa Kardashiani ilukooli. Ja selle tõestuseks, et naised sedalaadi ilu fännavad, on fakt, et järjekord Jana ukse taga lookleb pikalt. Kevaditi on tal tihti ajad broneeritud juba hommikul kella 4ks, et koolilõpetajad õigel ajal aktusele jõuaksid.

Just Kardashianite eeskuju tõttu näeme tänavapildis sageli joonistatud kulme ning üha populaarsemaks muutuvat kontuurimist. Meik on kõige lihtsam viis oma välimuse muutmiseks. On teada juhtumeid, kus inimesed on pöördunud ilukirurgi poole, et saada Kardashianitele iseloomulikke suuri tuharaid. Sellisel juhul on paigutatud kummalegi poole istmikule kumerust lisavad proteesid. Kirurgiline sekkumine ilu nimel pole aga päris ohutu. “On juhtunud, et protees on seal ringlema hakkanud,” väidab plastika- ja rekonstruktiivkirurg Olavi Vasar.

Kolmandana räägitakse BEC-skeemist, mille tõttu kaotas Eesti ettevõte Baltic Forest Products OÜ 75 000 eurot. 

“Esitades endale küsimuse, mida valesti tegime või mida nüüd teistmoodi teeksime, siis ei oskakski midagi vastata,” ütleb vineerivahendusega tegeleva ettevõtte Baltic Forest Products OÜ juht Rainer Rehe oma kabinetitoolis käsi laiutades.

E-maili teel võttis Baltic Forestiga ühendust Inglismaa miljardilise käibega ettevõte Babcock Internetionali juht ja tellis 75 000 euro eest vineeri. Hiljem tuli välja, et tegelikult olid tellimuse taga tundmatud kurjategijad. Skeemi puhul on märkimisväärne, et ennetavalt ei näinud tehingus midagi kahtlast ei Euroopa suurkindlustus Atradius, SEB pank ega vineeriettevõte ise.

“Eelmise aasta jooksul võime rääkida 30-40 teatest BEC-skeemide kohta,” ütleb küberkuritegevuse vastu võitleva politseiosakonna juht Hannes Kelt.

"Radar" on eetris täna kell 20 Kanal 2-s.