Jevgeni OssinovskiFoto: Aldo Luud
Inimesed
9. aprill 2018, 19:55

Ossinovski: ei hakka keegi mingit aktsiisi tagasi pöörama

Reikop Ossinovskile: erakonna reiting on pehmelt öeldes pekkis! Loe, kuidas vastas Ossinovski (103)

Tagasiastumisest teatanud Jevgeni Ossinovski seletas "Ringvaates", miks ta otsustas tervise- ja tööministri ametist loobuda ning selle asemel erakonda juhtima hakata.

Ossinovski sai ajakirjanduselt otsuse tõttu kõvasti tuuseldada, kuid see ei üllatanud teda üldse.

"See oli ennustatav, et täpselt sellisteks need reaktsioonid kujunevad. Kui oled natuke aega poliitikas olnud, siis on võimalik ette ennustada, kuidas Eesti ajakirjandus teatud otsustele reageerib. Eks selle otsuse puhul on ju selge, et Eesti poliitikas on tegu hästi tavapäratu sammuga. Reeglina on inimesed valmis tegema väga palju selleks, et ministriks saada. Seda, et vabatahtlikult keegi ütleks, et ta peab mõistlikuks jätkata poliitikas teisel positisioonil, juhtub harva. Sellepärast ei osata meil seda lõpuni analüüsida," seletas Ossinovski.

Peamiseks kriitikaks oli see, et tema samm polnud riigimehelik. Ossinovski sõnul oli otsusel üks ja väga lihtne põhjus.

"Erakonna esimehel on mandaat selleks, et juhtida erakond valimistele. Me peame palju paremini tegema ühiskondlikku selgitustööd selleks, et saada järgmistel valimistel hea tulemus. Ma inimesena tunnen, et jätkates ministriametis teeksin ma seda tööd mitte piisavalt hästi. Ma ei oleks endaga rahul, kui ma ei teeks seda olulist tööd hästi, sest see on niivõrd oluline valdkond Eesti inimeste jaoks. Ma tean, et on olnud valitsuse liikmeid, kes on olnud samal ajal erakondade juhtimise juures ja valmiste eelsel aastal kulutanud iga päev neli tundi selleks, et teha parteikoosolekut ministritöö asemel. Mina pean seda vastutustundetuks Eesti inimeste ees," rõhutas Ossinovski.

Ossinovski tahab pühenduda olulisele valdkonnale ja teisest küljest laiemalt Eesti poliitikas kaasa rääkida.

"Kui praegu nüüd avalik-õiguslikult väljendada, siis erakonna reiting on pehmelt öeldes pekkis," märkis saatejuht Marko Reikop, et sotside reiting on kukkunud kaheksa protsendi peale ja nii halvas seisus pole see kunagi varem olnud.

"Nüüd on juba parem. Aga tõsi ta on, et teatud madalseis sotsiaaldemokraatidel kahtlemata on täna. Eks erakond on juba pärast kohalikke valimisi detsembrikuus kokkuvõtteid tehes kokku leppinud, et hakkame oma poliitikas muudatusi ellu viima. Osa neist on tehtud, osa seisab veel ees. Aga meil on professionaalselt väga tugev meeskond ja erakond on valitsuses olnud järjest neli aastat. Me suudame sellest madalseisust üle saada. Need asjad ei juhtu iseenesest, selleks tuleb midagi teistmoodi ka teha," ütles Ossinovski.

Ossinovski sõnas, et rahvas seostab teda ja tema erakonda alkoholiaktsiisiga, kuid samas ei tea, mis on erakonna põhimõtted tervikuna. Ossinovski tõi välja, et tegelikult on tema tegelenud alkoholireklaami ja alkoholi kättesaadavuse piiramisega alaealistele, kuid aktsiisiteema sattus kuidagi ka tema kaela.

Reikop uuris, kas aktsiis pööratakse tagasi, kui ta ministriametist lahkub.

"Ei hakka keegi mingit aktsiisi tagasi pöörama. Loomulikult on tehtud teatud valearvestusi aktsiiside määramisel, sellest tulenevalt on valitsus juba teinud väikse korrektuuri ja järgmised tõusud jätame ära. Küll siis see alkotrall maha rahuneb. Eks lähiaastatel hakkame nägema suuri ja positiivseid vilju," lubas Ossinovski.

Ossinovski nentis, et inimesed kipuvad alahindama pikaaegseid otsuseid ja ülehindama lühiajalisi.

"Eks seda kannatust on poliitikakommentaatorite seas liiga vähe. Teeb muret, et ei väärtustata poliitikute puhul pikaajalisi reforme, neid, mis annavad mõju pika aja peale," ütles Ossinovski, et nii tekib küsimus, mis peaks üldse poliitikud ebapopulaarsete asjadega tegeleda soovima.