Sauli Niinistö ja Jenni HaukioFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
9. aprill 2018, 12:06

Soome presidendipaar pani pojale ühtaegu kristliku ja trendika nime (33)

Soome president Sauli Niinistö paljastas oma ametlikul Facebooki lehel, et tema pisipoeg sai kolm eesnime.

Niinistö (69) ja tema abikaasa Jenni Haukio (40) esimene ühine laps tuli ilmale 2. veebruaril - päev pärast isa teistkordset ametisse vannutamist. 

Seni oli Soome riigipea maimukese nime asjus salatsenud, kuid andis eelmisel nädalal teada, et nimi tehakse teatavaks ristimisel. Nagu kombeks, toimub tseremoonia kahe kuu vanuses.

Laupäeval ristiski Helsingi emeriitpiiskop Eero Huovinen Niinistö poja Aaro Veli Väinämö Niinistöks. 

Ilta-Sanomate teatel oli Niinistö pisipoja nimeks ennustatud nii Marttit, Väinöt, Jalmarit kui ka Vidmarit. Niinistö esiisade seas on nimelt neli Marttit. 

Eesnimi viitab Vana Testamendi Aaronile

Soome nimeuurija Minna Saarelma-Paukkala nimetas presidendi kolmanda poja nime väga soomlaslikuks ning ühtlasi kristlikke väärtusi rõhutavaks. "Tänapäeval saab juba 45% lapsi endale kolm eesnime," seletab nimeekspert, lisades, et 1980.-90- aastatel pandi suuremale osale soome lastele vaid kaks eesnime.

Esimene nimi Aaro viitab Vana Testamendi Aaronile, kes oli Moosese vanem vend ja Iisraeli esimene preester. "Aaro on kristlik nimi, kuid praegu esimese eesnimena väga populaarne," seletab Saarelma-Paukkala Ilta-Sanomatele. 

Teine eesnimi Veli on küll väga soomlaslik ja traditsiooniline, kuid nüüdsel ajal üsna haruldane. "XXI sajandil on see pandud esimeseks eesnimeks ainult kahele poisile," teab Saarelma-Paukkala.

Nimeuurija teooria kohaselt võisid Niinistö ja tema abikaasa Veli nimega viidata sellele, et poisipõnn on vennana sündinud - esimesest abielust on presidendil täiskasvanud pojad Nuutti ja Matias.

Kolmas nimi Väinämö meenutab "Kalevala" Väinämöist, kuid toonitab ühtlasi perekondlikke traditsioone - ka Sauli Niinistö enese teine eesnimi on Väinämö. 

Saarelma-Paukkala andmeil pole sel sajandil saanud Väinämöt esimeseks eesnimeks ükski soome poisslaps. Teise või kolmanda eesnimena figureerib see 214 puhul. "See rõhutab, et Väinämö on traditsiooniline nimi, mis läheb suguvõsas põlvest põlve edasi."