Tesla Model X Foto: Marko Habicht
ÕL TV | Õhtuleht
10. aprill 2018, 12:45

Algselt avaldatud 9.04 kell 10:22!

EKSPERIMENT ÕNNESTUS: elektriautoga sai Lätist tuua mitusada kilo odavat kaupa, kütte peale kulus vaid 8 eurot! (32)

Arvutimaailma ajakirjanikud panid eile katse korras päitsed pähe peenele elektriautole Tesla Model X ja sõitsid sellega Lätti odavaid juurvilju ostma. Marsruudi Tallinn-Ikla-Tallinn läbisid nad Tesla elektrimootorit vähem kui kaheksa euro eest tankides. 

Kogu eksperimendi edastasid ajakirjanikud eile otseülekandena YouTube'is. Katse kokkuvõtet vaata SIIT!

"Arvutimaailma toimetus teeb neid katseid, et keegi teine ei peaks. Arutelu Teslade ning elektriautode ümber on jõudnud sinnamaani, et toimetus võttis ühe testimiseks," kirjeldas Arvutimaailma ajakirjanik Marko Habicht esmaspäeval.

"Me tahame selle testiga saada vastust küsimusele, kui halb on elektriautoga sõita, kas SUV tähendab sportlikku mahtuniversaali või linnamaasturit ning kas ühe akuga on võimalik ära käia Lätis."

Arvutuskäik lubas, et Tallinnast Iklasse ja tagasi sõitmiseks kulub elektrit kaheksa euro eest. Täna kinnitab Marko, et kaheksa euroga tuldi välja. "Raha jäi isegi üle! Laadisime aku täis TTÜ kõrval Tehnopoli ees, kus auto juhtmest eemaldamisel näitas tabloo 450km resurssi. Kokku sõitsime me aga 384 km – Iklasse ja tagasi ning akut jäi veel 83 km ülegi."

Marko sõnab, et reisil Lätti viibis autos viis inimest ning tagasi tulles oli peal ka ligi 200 kilogrammi soodsat kaupa. "Seega täiesti reaalne number, mida auto pakub. Arvestades Tesla hinda, ei ole üldse kindel, kui mõistlik seda tüüpi võrdlus on, kuid antud kontekstis ei ole see isegi oluline. Küsimus oli, kas elektriauto on realistlik transpordivahend ning sellele küsimusele on vastuseks "jah"."

Ta lisab, et täna on Tesla Model X lihtinimesele ilmselt üsna kättesaamatu reaalsus. "Kuid kõik autotootjad töötavad elektri suunas – üle poole odavam Model 3 peaks peagi Euroopasse jõudma. Elektriautode hindade langedes ning laadimisvõrgu täienedes muutub elektriauto aina taskukohasemaks ning mõistlikumaks valikuks."

Nädala lõpus avaldavad Arvutimaailma ajakirjanikud ka Lätis käimisest video.