Video: Jörgen Norkroos
Inimesed
8. aprill 2018, 17:03

VIDEO | Heidy Purga õpetas lapsi nende lemmiklaulu järgi diskot tegema (4)

"Tiigi ääres päike, Kiki Miki! Tiigi ääres päike, Kiki Miki! Tiigi ääres päike, tiigi ääres, tiigi ääres, tiigi, tiigi, tiigi, t-t-t-tt!” teevad kõlarid juba mitmendat ringi Tallinna lastekirjanduse keskuses kui DJ Heidi Purga juhendamisel sinna kogunenud lapsed oma lemmikloo „Kiki Miki” pulkadeks lahti võtavad.

Lapsed on Purga ümber piiranud. Mõned neist ulatuvad laualolevaid DJ vidinaid vaevu nägema, aga uudishimu on kõigil ühtemoodi suur ja nii tiirlevad lapsed laua ümber nagu kutsikad ühise toidukausi kallal, et leida magusaim koht. Riigikogulane näitab lihtsamad trikid ette ja lubab lastel lahkelt ka ise käed külge panna.

„Teeme nüüd sellise ülesande, et igaüks saab puldi taga käia ja ise proovida. Tulete ükshaaval siia ja sämplite ja miksite ja keerate heliefketi. Nii, on selge?” vuristab Purga lastele ette. „No küll saab selgeks,” naerab ta. Nii on ta laste lemmik räpiloo erinevad osad erinevatele nuppudele seadistanud nii, et lapsed saavad oma äranägemise järgi juppideks lõigatud laulu eakaaslastele ja nende vanematele esitada.

„Lase sõnadel lõpuni mängida,” õpetab Purga üht eelkooliealist põnni. „Laulul on ju alati mingi mõte, mille laulja sõnadega edasi anda tahab. Kui sa nendel sõnad kostuda ei lasegi, siis polegi laulul mingit mõtet,” selgitab ta poisiklutile, kes Aropi laulu poole sõna pealt kipub „miksima”. Üks teine laps ei tundunud miksimisest aga üldsegi hoolivat ja tuli puldi taha selleks, et lugu otsast lõpuni kuulata. Õige! Ära paranda seda, mis pole katki.

„Aga kas ma seda nuppu ka vajutada võin?” küsib järjekorras DJ-puldi taha jõudnud tütarlaps. „Ikka tohid!” lubab Purga ning laps asub Aropi häält nupust kord hästi kõrgeks, kord väga madalaks keerama.

Laste silmad säravad. Mõelda vaid. Niigi hea loo saab omanäoliseks teha ning selle salme ja refrääni täpselt sellises järjekorras esitada, nagu endale meeldib. Isegi sõna-sõna haaval kui vaja! Üks hetk peab aga Purga lastele pidurit tõmbama, sest töötuba jätkab „Eesti Laulult” tuntud noormeeste duo Vaje. „Tahate ma õpetan, kuidas nõel vinüülplaadile panna ja sellelt lugu mängida?” küsib Purga viimasena. „Jaaaa!” hõikavad lapsed. „No olgu. Ma siis otsin ühe plaadi, millest mul väga kahju pole,” muheleb ta.