Foto: Arno Saar
Galeriid
7. aprill 2018, 15:09

GALERII | Telliskivi loomelinnakus avati aeglase dokumentaalfotograafia näitus „Silmast silma“

Dokfoto Keskuse galerii Telliskivi Loomelinnakus avas 6. aprillil järjekorras neljanda näituse. “Silmast silma” on Soome fotoõppejõu ja dokumentaalfoto ajakirja Raw View peatoimetaja Hannamari Shakya Eestis läbiviidud aastase meistriklassi kokkuvõttev lõputööde väljapanek.

Üheksa erinevat fotograafi toovad vaataja ette üheksa projekti, mis valmisid “aeglase dokumentaalfotograafia” meetodil. See tähendab pikaajalist protsessi, mille käigus visuaalse loo jutustajad keskendusid ühele teemale. Siin leiab reageeringuid mitmetele aktuaalsetele seisudele kaasaegses ühiskonnas - “kadunud generatsiooni” teema, alkoholismiprobleem paljudes Eesti peredes, tunnustamata maade olukord maailmas, endise suletud militaarlinna praegune situtsioon põgenemispaigana, rassismiilmingud Soome ühiskonnas kultuuriliselt ja geneetiliselt mitmekesist päritolu naiste näitel jne.

Hannamari Shakya: “Maailm on üle ujutatud meelelahutusega. Kogu elu on reality show. Kuid mis ühiskondade äärealadel päriselt sünnib, on nähtamatu. Me vajame, et inimesed näeksid, mis toimub ühiskondades tegelikult. Me vajame inimesi, kes jutustaks lugusid, mis suunaksid meid mõtlema ja esitama küsimusi.”

Näituse kuraator on kursuse organiseerinud fotokunstnik Annika Haas.
Üles astuvad fotokunstnikud: Hannamari Shakya, Annela Samuel, Iris Kivisalu, Liis Mäesalu, Mailiis Ollino, Silvia Pärmann, Keili Tees, Helen Ree, Liis Treimann.

7. aprillil 2018 kl 17.30 kaasneb näituse publikuprogrammi raames Hannamari Shakya avalik loeng "Dokumentaalfotograafia ja selle tänased trendid" tema fotoloo "Hübriidtütar" tagamaadest ja dokumentaalfotograafia sotsiaalühiskondlikust eesmärgist ning kaasaja trendidest (toimumiskoht Dokfoto Keskuse galerii).

Näitus “Silmast silma” jääb avatuks 6. maini 2018.
Eesti fotokunsti ajakirja “Positiiv” kevadnumber tutvustab näitusel esitatud fotoprojektide loomise tagamaid.