"Stranger Thingsi" võidukad lapstähed 2017. aasta jaanuaris USA ekraaninäitlejate gildi auhinnaga. Foto: AFP/Scanpix
Tele
8. aprill 2018, 12:00

"Stranger Thingsi" stsenariste süüdistatakse süžee varguses

Netflixi hittseriaali "Stranger Things" ("Veidrad asjad") loojaid vendi Duffereid süüdistatakse The Guardiani teatel plagiaadis.

Mitme Netflixi sarja juures tegutsenud režissöör Charlie Kessler väidab, et Dufferid varastasid oma ideed tema 2012. aasta lühifilmist.

Kessler väidab, et näitas 2014. aastal oma filmi "Montauk" Matt ja Ross Dufferile, lootes sellest täispikka mängufilmi teha. Kuid tandem olevat kasutanud lühifilmi elemente "Stranger Thingsi" loomisel. 

Kessleri sõnul panid Dufferid pihta mitmed tema ideed, näiteks üleloomulike mõtete ja võimetega lapsed, sõjaväeasutuse, mis inimestega katseid teeb, ning koletu monstrumi teisest dimensioonist. 

Kessler toonitab, et Dufferite sarja tööpealkiri oli "The Montauk Project" - sarja tegevus pidi algselt hargnema Long Islandil Montauki linnas, siis aga viidi see üles Indianasse. Nii sarja kui ka lühifilmi aluseks on kuuldused salajasest sõjaväeoperatsioonist "Projekt Montauk". 

Kessler nõuab rahalist hüvitist ning vandekohtuga protsessi. Dufferite advokaat Alex Kohner aga nimetab süüdistust täiesti alusetuks. "Kessleril polnud "Stranger Thingsi" loomise ega arendamisega mitte mingit seost," väidab ta.