Tallinn Music Weekil andsid kontserdi Cari Cari, I Wear* Experiment ja Trad.Attack!Foto: Martin Ahven
Saund
6. aprill 2018, 11:17

GALERII | Tallinn Music Weekil andsid kontserdi Cari Cari, I Wear* Experiment ja Trad.Attack!

Neljapäeva õhtul oli Von Krahli kogunenud sadakond inimest, et osa saada Tallinn Music Weeki Live Nation Balticsi showcase’ist. Ühe esinejana astus üles ka Eesti folkansambel Trad.Attack!.

Kümme minutit enne kontserdi algust oli Von Krahli ülemises saalis veel ruumi, et sõu nautimiseks endale mõnus koht leida. Inimesed rääkisid, õlleklaas näpus, omavahel juttu ja ootasid kontserdi algust. Kui Trad.Attack!’i kontserdini oli jäänud veel paar minutit, oli suurenenud jutusumina sees juba raske oma mõtteid kuulda. Inimesed olid ootusärevad.

Täpselt kell 21 nad saabusid: Jalmar Vabarna, Sandra Vabarna ning Tõnu Tubli, kõigil näod naerul. „Tere õhtust, Tallinn Music Week!” hüüab Jalmar, mille peale rahvas hõiskama ja plaksutama hakkab. Kuna TMW-d külastab ka palju välismaalasi, räägib Sandra inglise keeles, kuidas tänavune muusikanädal on oluline ka nende bändile: täpselt viis aastat tagasi andsid nad Tallinn Music Weekil oma esimese kontserdi. Neil oli kõigest viis laulu, kuid nende etteaste pikkuseks oli määratud 20 minutit, seega tulid nad olukorrast ilusti välja.

Kui Trad.Attack! lugudega alustab, hakkab rahvas kohe tantsima, tulihingelisemad fännid laulavad ka kaasa. Bändi trummar Tõnu on teise loo lõpuks juba nähtavalt higine, kuid see ei takista teda oma fantastilisi trummisoolosid esitamast, mille peale rahvas hullub ning oma plaksutamise ja hõiskamisega Tublile ainult energiat juurde annab.

„Kuidas teil läheb?” küsib Jalmar publikult, mille ainsaks loogiliseks vastuseks saavad olla hõisked ja naerusuised näod. „Tulge lähemale, mahub rohkem rahvast!” hüüab ta rahvale, mille peale ümberringi tunduvalt kitsamaks läheb.

„Järgmiseks tulevad esitamisele pulmasõnad,” ütleb Jalmar ning vaatab pead raputavale Sandrale otsa. „Ei, hoopis armusõnad!” vabandab ta, mille peale rahvas naerma hakkab. „Selleks, et pulmad teha, tuleb enne armuda,” lisab Sandra muigega.

Pärast lugu „Kallimale” tulevad Jalmari lubatud pulmasõnad. „Seda laulu saame tänu tehnoloogiale laulda koos minu vanavanaemaga,” sõnab mees sissejuhatuseks.

Viimase lauluna kõlab „Sõit”, millele on tehtud ka muusikavideo. Rahvas hullub ja terve kontserdi kestel oma positiivset energiat publikuga jaganud naurusuised Jalmar, Sandra ja Tõnu annavad endast kõik. „Hiired kõditasid naba, sina oled mängust vaba!” karjub rahvas kaasa ja sel hetkel saab selgeks, et Trad.Attack!’ile kaasa elama tulnud publikust moodustavad vähemalt poole kindlasti eestlased.

Pärast suurt aplausi bänd lahkub ning on näha, milline rahulolu ja rõõm inimeste nägudelt peegeldub. Vaid eemalt kostub üks pettunud „Ei ole, päriselt!?”, kui kurb fänn taipab, et bänd enam lavale ei naase. Kuid sellest ei ole midagi: täna õhtul saab Trad.Attack!’i nautida ka teatrikeskuses Vaba Lava toimuval Viljandi Folk Music Festival showcase’il.

Eilsel üritusel astusid teiste seas üles ka veel Austria bänd Cari Cari ning kodumaine I Wear* Experiment.