Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
4. aprill 2018, 13:48

Jüri Ratas Mart Helmele: te õõnestate Eesti jalgealust (263)

Riigikogu infotunnis esitas EKRE fraktsioon peaministrile küsimuse Eesti venelaste lojaalsusest ning väitis, et  kõik siin elavad eestlased  ei ole meie inimesed. Jüri Ratas leidis, et oma repliigiga lõhub EKRE Eesti turvatunnet. 

Martin Helme uuris, kas peaminister Ratas on kursis intsidendiga, mis juhtus 25. märtsi õhtul Tallinna Vabaduse väljakul, kui seltskond venelasi rüvetas märtsiküüditamise tähtpäevaks pandud küünlakompositsiooni ja näitas selgelt välja põlgust ja vaenulikkust Eesti leinapäeva suhtes. 

Ratas kinnitas, et on kõnealuse sündmusega kursis, kuid see ei pane teda ütlema, et noored või üht, teist või kolmandat keelt kõnelevad inimesed, kes siin riigis elavad, ei oleks meie inimesed. 

"Ma jätkuvalt arvan, et inimesed, kes Eesti riigis elavad, on meie inimesed. Ma arvan, et mitte kellelgi ei ole õigust nii valusal hetkel, nagu on märtsiküüditamine meie rahvale, mingisuguseid vandaaliakte korraldada, inimeste pandud küünalde või pärgade või lillede kallal vandaalitseda. Sellel õigustust ei ole," kinnitas Jüri Ratas. 

Peaminister rõhutas, et oluline on tugev ja ühtehoidev ühiskond, mis mõistab erinevaid pooli.  "Oluline on ühiskonna sidusus. Ma arvan, selle nimel tuleb töötada edasi, ka nendel rasketel hetkedel, mida te kirjeldasite, loomulikult, seal ei ole mingisugust õigustust. Ma arvan, meie eesmärk peab olema ühiskond, kus me ei püstita müüre, vaid me soovime ehitada ja ehitame sildasid."

Martin Helme uuris seepeale, kas Vabaduse väljakul toimunud vandalismiaktiga tegeleb ka politsei. "Kui te arvate, et see on vandalism, mitte rahvusliku vaenu ilming, siis kas politsei tegeleb selle vandalismiga? Kas ta kavatseb näha samasugust vaeva nagu Vao puhul süüdlaste otsimisega?"

"Ma usaldan Eesti politseid. Politsei tegeleb alati erinevate rikkumistega nii hästi, kui ta seda suudab. Kas Eesti politsei tegeleb? Loomulikult tegeleb," vastas Ratas.  Ta lisas, et Eesti ei ole nii rikas, et selliste üksikute näidete põhjal vastandumist üles ehitada. 

"Ma ei öelnud niisama, et ma arvan, et ühiskonnas tuleb püüda ehitada rohkem sidusust ja sildasid. Kui te võtsite minu vastusest välja, et see kõlvatu tegu, mis seal oli, ehitab ühiskonna sidusust ja sildasid, siis te kas ei tahtnud aru saada või te ei saanud aru. Ma nii kindlasti ei väitnud," kinnitas peaminister. 

Sõna võttis Mart Helme, kes  leidis, et peaministri vastused on selgelt ebarahuldavad ja manipuleerivad. "Te ei taha seda probleemi näha. Te ei taha näha seda, et 2/3 siin elavatest venelastest peab NATO-t vaenulikuks organisatsiooniks ja peab Putinit oma presidendiks. Nad kõik ei ole paraku meie inimesed. Ja riigile on ohtlik, kui peaministri tasemel ei tegeleta probleemiga ja probleemist lihtsalt vaadatakse mööda."

"Ma arvan, jah, me peame edasi minema sellega, et neid sildasid ehitada. Sellega, et nende inimeste, kes siin Eesti Vabariigis elavad, nende president on see, kes on hetkel ametis Kadriorus – Kersti Kaljulaid. See on oluline ja ma arvan, et see peab olema meie ühine oluline pingutus. Tegelikult selle küsimuse või repliigiga, mida te tegite, minu meelest te õõnestate Eesti jalgealust, minu meelest te lõhute Eesti turvatunnet. Me oleme väga uhked, et me oleme aktiivsed liikmed nii NATO-s kui Euroopa Liidus, aga see kaitsetahe, see kaitsevõime algab meie kodust," vastas Ratas.