Donald TrumpFoto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
4. aprill 2018, 14:41

Politoloog Kaljulaidi ja Trumpi kohtumisest: see pehmendab meie välispoliitilist käitumist (14)

Tallinna ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Catlyn Kirna rääkis Õhtulehele, et oluline pole niivõrd see, mis Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumisel täpselt toimus, vaid see, et see kohtumine üldse toimus.

"Ma ei klassifitseeriks seda tavalise tuima kohtumisena juba kasvõi sellepärast, et Eesti on ikkagi väga väike riik. Kuigi me oleme NATO liige, siis see, et toimub eraldi kohtumine Eesti presidendi ja USA presidendi vahel, on omaette oluline fakt," rõhutas Kirna.

Lektori sõnul oli üsna loogiline see, et kohtumisel ei saanud juhtuda midagi väga põnevat, kuna Eesti ei ole seda tüüpi riik, kes hakkaks taolises olukorras suuri maailmapoliitilisi avaldusi tegema. Siiski leiab Kirna, et kohtumine oli Eesti jaoks vajalik, kuna see on osa meie rahvusvahelisest läbikäimisest.

Trump erineb enda eelkäijatest

"Samas sellised kohtumised ei ole automaatsed, eriti Trumpi ajastul, kus ta asju väga palju ette ei planeeri ega tavalisi traditsioone järgi," lisab lektor, et Trump oleks võinud Balti riikide presidendid vabalt ka kutsumata jätta.

"Me elame praegu sellisel ajal, mil USA president on natuke teistsugune, kui tema eelkäijad on olnud. Tema jaoks on isiklik kohtumine kindlasti palju tähtsam kui kirjalik suhtlus," selgitas Kirna, et Trump on oma otsustes väga suhtluspõhine. "Kui talle kohtumisel hea mulje jääb, siis see on tema jaoks palju olulisem kui mingi kirjavahetus."

Trump ei rääkinud kohtumisel kuigi palju Venemaast. USA president ütles vaid, et Venemaaga tuleb häid suhteid hoida. Mida peaksid sellisest avaldusest arvama eestlased?

"Kui Trump oleks öelnud, et kavatseb Venemaaga sõtta minna, siis see oleks  suurem ohumärk olnud," usub Kirna. "Me peamegi Venemaaga häid suhteid hoidma ja et Trump selle välja ütles, selles küll mingit ohumärki ei ole."

Lektor lisab, et tavalises diplomaatilises kõnepruugis üritataksegi hoida häid suhteid. Mida heade suhete hoidmine Trumpi jaoks tähendab, seda ei tea muidugi keegi. See oleneb Kirna sõnul kindlasti ka Venemaa käitumisest. 

Kersti Kaljulaid oli oma kõnes emotsinaalne ja kiitev ning nimetas Balti riike ja USA-d headuse teljeks.

"Kui jälgida natukenegi Donald Trumpi tegemisi, siis on ainult üks asi, mis talle mõjub, ja see on rääkida talle, kui tore ta on," muigab Kirna, et selles osas pole Kaljulaidile midagi ette heita. Trump ongi selline inimene, kellele meeldib, kui teda kiidetakse.

"USA-st on ju tulnud küll ja küll neid kabinetiistungite videoid, kus Trumpi kaaslased räägivad talle, kui tore on temaga koos töötada ja kui fantastiline ta on. Eeldatakse täpselt sama käitumist ka ühelt väikeselt liitlasriigilt kaugel-kaugel Euroopas," nendib lektor.

Kirna usub, et kõige tähtsam on see, millise üldmulje kohtumine jättis. Lektor usub, et tõenäoliselt jäi Trumpile see kohtumine positiviivselt meelde, mis on oluline. Eesti jättis endast Donald Trumpi sõbra mulje.

Kirna täpsustab, et Eesti pole rahvusvahelistes küsimustes alati USA-ga ühel meelel olnud. Taolised silmast silma kohtumised ongi väga head selleks, et pehmendada meie välispoliitilist käitumist. 

"Ühest küljest saame teha seda, mis me ise õigeks peame, teisest küljest me ei vihasta USA presidenti välja," märkis Kirna.