Eesti muusikaettevõtluse auhinnadFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
4. aprill 2018, 11:03

Aasta muusikasündmuse tiitli saanud Intsikurmu festival plaanib Põlvasse rajada kunstiresidentuuri (1)

Eesti fonogrammitootjate ühingu korraldatud Eesti muusikaettevõtluse auhinnagalal pävis aasta muusikasündmuse/festivali tiitli Põlva metsapargis toimuv Intsikurmu festival. Festivali peakorraldaja Mihkel Kübar ja programmijuht Martin Ruus rääkisid, et ühe festivali pikaealisus on seotud tugevate juurtega.

"Intsikurmu sügavam sisu on väärtushinnangute muutmine läbi muusika, sest teadaolevalt muusika mõjutab paljusid inimesi," räägib Mihkel Kübar.

"Me oleme siiani hoidnud sellest väga kinni, et festivali muusikaprogramm, metsapark ja kunstiinstallatsioonid annaksid inimestele jõudu juurde. See ei ole lihtsalt festival, kus kutsutakse bänd kokku ja rahvas tantsima. Püüame anda ühiskonnale väikest lisaväärtust. Festival, mis kasvas välja kohalikust linnaruumiprojektist Uue Ajastu Festival, on viie tegutsemisaasta jooksul tõestanud end Eesti muusikasündmuste kalendris."

"Peamine soov on olnud toetada Eesti muusikat ning anda artistidele võimalus esineda sellises traditsioonilises paigas," räägib Kübar. Intsikurmu metsapargi kui kohaliku peopaiga ajalugu viib tagasi 19. sajandi keskpaika, mil toimusid esimesed laulupäevad. Programmimeeskonnale on olnud sisuliseks ülesandeks see, missugune bänd täidab ära Intsikurmu pealava. "Eestis on väga palju häid muusikuid suurepärase tehnikaga, aga nad ei pruugi seda lava nii-öelda ära täita," räägib Kübar. "See on hea lakmuspaber bändidele endile. Väga oluline on leida selliseid bände, mis suhestuksid pargiga. Püüame mõtestada kõike, mis seal on." 

Mis on festivali korraldamises kõige suurem väljakutse?

"Esimesel aastal oli see küsimus, kas Lõuna-Eestis ja kas üldse Tallinnast väljaspool saab korraldada kvaliteetseid muusikasündmusi," räägib festivali programmijuht Martin Ruus. Teine väga tähtis väljakutse on olnud inimeste hoidmine ja motiveerimine: "On oluline inspireerida ja motiveerida oma meeskonda, Igal aastal oleme selles osas võtnud uue eesmärgi, kuidas metsapark mitmel viisil panna elama," ütleb Ruus.

"Meie uus agenda on see, et Intsikurmu kogukond saaks panustada veelgi suuremasse ideesse. Juba sellel aastal anname signaali, et meie kuulajaskond saaks panustada uue loovpargi tekkeks. Meie nägemus on see, et Intsikurmust saaks üks loov metsapark, mis on avatud aastaringselt koos kunsti- ja valgusinstallatsioonidega. Suurem idee on ehitada sealsetesse paviljonidesse kunstnikele residentuuri," valgustab Ruus festivali tulevikuplaane.

"Festivali idust on kasvanud välja selline suurem plaan ja hetkel on projekti algfaas läbirääkimises vallaga," räägib festivali peakorraldaja. "Me ise usume nendesse asjadesse ja mulle tundub, et see hea energia paneb alati edasi, järgmiste aastate peale, mõtlema."