Eesti muusikaettevõtluse auhinnad, Bert PrikenfeldFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
4. aprill 2018, 11:10

Aasta muusikaprodutsent Bert Prikenfeld: väga oluline on see tunne, et lähed kellelegi korda

Eesti muusikaettevõtluse auhindade galal aasta miksija/salvestaja ning aasta muusikaprodutsendi laureaadiks tulnud Bert Prikenfeld teab, et iga tunnustusega käib kaasas ka vastutus. "Auhind on minu jaoks, nagu klassikaliselt öeldakse, väga suur vastutus. See ei ole ainult tänu minu tööle, vaid ka kõigile nendele bändidele, kelle muusikale ma miksija ja produtsent olen."

Bert oli möödunud aastal ligi 70 salvestise sünni juures. Tema käe alt käisid läbi Reketi album "Super ei", Liis Lemsalu album "+1", AROPi plaat "P.O.E.G" ja räpipundi 5miinust album "Rämmar".

"Nii miksimise kui ka produtseerimise puhul annavad artistid oma loomingu minu kätte, mis ei tähenda seda, et võin sellega teha, mida tahan. Minu kanda on selle lõplik kõla. See ongi minu jaoks kõige suurem tunnustus, et nii paljud andekad muusikud on selles osas mind usaldanud. See on asi, mis kohati mulle siiani pähe ei mahu," tunnistab Bert.

Eesti muusikaettevõtluse auhinnad, Bert Prikenfeld Foto: Stanislav Moshkov

Hetkel toimetab Bert juba uute projektide kallal. Cool D, Hu?, Öed ja Rasmus Rändvee on mõned nimed, keda produtsent välja toob. "Hiljuti ilmus ka Sander Mölderi EP, kus miksisin kolm lugu. Sanderi puhul on kindlasti see oluline, et tema, kui väga professionaalne muusik, oskab kohe alguses öelda, millist heli soovib. Eks ta teadis, et saab minult just selle lõpptulemuse, mida ootab," lausub Prikenfeld.

Produtsendina on Bertil suhteliselt vabad käed. See tähendab, et kui muusik oma loomingu produtsendile annab, saab mees sellega rahumeeli ise edasi toimetada. Mis aga puudutab ühist muusika kirjutamist, siis selles peab Bert oluliseks vahetut suhtlust ja infovahetust. "Ma olen teinud interneti teel muusikat ameeriklaste, hollandlaste ja jaapanlastega. Kui sul alguses võib olla üks plaan, siis ühe nupuvaijutusega võid kõik pea peale keerata," räägib Bert.

Viibid pidevas muusikamaailmas, kas oled tundnud ka mõnel hetkel rutiini?

"Kuna ma ise uskumatult palju huvitun nendest asjadest, õpin kogu aeg juurde, loen midagi, siis mul ei ole tekkinud ebameeldivat kohustust. Ma ausalt naudin seda protsessi. Võib-olla räägin kümne aasta pärast teist juttu, aga praegu on tõesti see hetk, kus ma imen veel kõike endasse."

Berdi sõnul on väga oluline see, kui tunned, et sinu tehtu kõigile korda läheb. "Ja see, kui saad oma tegevuses kogeda heureka-momenti ja arendada oma teadmisi peensusteni." Bert räägib, et muusika miksimist on äärmiselt raske õppida: "Sa võid õpetada inimesi kasutama tehnikat ja erinevaid pille, aga tegelikult see, mida sa suudad sealt välja mängida, on su enda peas," leiab ta.

Prikenfelt hoiab erialaseid teadmisi toonuses pideva enesearendusega. "Praegu leiab internetist meeletult palju erinevat infot: blogisid, online-kursuseid. On olemas õpitoad, kus saad vahetada infot teiste muusikutega - sina hindad nende töid ja vastupidi. See on nagu ristkontroll - õpid läbi nende vaatenurkade ka enda nägemust. Kui inimesel on tahtmine produtseerimise ja miksimise maailma süveneda, on infot tänapäeval väga palju. Oluline on osata mürast oluline välja filtreerida."

Väga oluliseks peab produtsent ka praktikat: "Lihtsalt lugemisest ei piisa. Sa pead kogu aeg praktiseerima. Nagu igal sportlasel on vaja trenni teha, siis samamoodi on vaja kõrvatrenni teha."

Bertil on õppimise ja enesearendamise kohta oma teooria: "Mida targemaks saad, seda vähem on sul justkui vaja teada. Samas, kui sa mingi asja teada saad, mõtled järgmisel hetkel, et nii palju on veel õppida."

Aasta muusikaprodutsent ja -miksija räägib, et kõik projektid ja koostööd on jõunud temani väga orgaanilisel moel. "Näiteks Rasmusega (Rasmus Rändvee - toim.) sain ma kokku laulukirjutajate laagris, kus põhimõtteliselt sai alguse ka koostöö Liis Lemsaluga. Laulukirjutajate laagrist sai alguse ka Liisi ja Ewert Sundja ühine looming, mida võib kuulata Liisi albumilt "+1".