Foto: VPK
Eesti uudised
3. aprill 2018, 21:35

HEADUSE TELG: Kersti Kaljulaid andis Balti-USA koostööle uue nime (69)

President Kersti Kaljulaid koos Läti presidendi Raimonds Vējonis ja Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga kohtusid teisipäeval USA presidendi Donald Trumpiga. Eesti, Läti, Leedu ja Ameerika Ühendriikide presidentide kohtumisele järgnenud lühikesel pressikonverentsil hakkas silma, et keegi ei tahtnud väga agaralt Venemaast rääkida. President Trump andis lausa mõista, et reporterid teavad suhetest Venemaaga rohkem kui ta ise.

Ehkki president Trump kinnitas oma veendumust, et mitte keegi pole Venemaa suhtes nii karm olnud kui tema, jäi ta murelikele Balti ajakirjanikele vastates siiski pisut ebamääraseks. Venemaa teemal rääkides ütles Trump, et heade suhete hoidmine on vajalik ning usub, et tänu talle need head suhted ka tekivad.

Või siis mitte. President võttis seejärel kohe oma julge avalduse tagasi üsna segase remargiga: „No küll te sellest teada saate. Uskuge mind, see tuba siin saab esimesena teada. Enne veel, kui mina ise teada saan!“

Ta peab Vene-USA suhetes oluliseks tähiseks USA sõltumatust energiatootmisel. Loomulikult ei jätnud Trump kasutamata võimalust kritiseerida Hillary Clintonit ja oma riigi uudisteportaale („Fake News!“ ehk „võltsuudised“ on juba ülemaailmselt kuulus väljend, mis Balti ajakirjanikud saalis naerma ajas). President kritiseeris Clintoni plaane keskenduda rohkem alternatiivsele energiale, öeldes, et oponent „uskus tuuleveskitesse“.

„Valige keegi,“ lubas Trump Balti kolleegidel reportereid valida, kes küsimusi tohivad esitada. „Eelistatavalt mõni baltlane. Ei mingeid võltsuudiseid!“ Kuid juba ühe küsimuse (Venemaa kohta) esitanud Leedu ajakirjanikult ta järgmist siiski ei võtta ei soovinud: „Mitte see tüüp, sellel olid väga keerulised küsimused.“

Kuid vast kõige muljetavaldamalt esines Eesti president. Kes iganes mõtles välja Kersti Kaljulaidi välja öeldud termini „Headuse telg“ - olgu see siis mõni alluv või president ise - leidis väga tabava ja ameerikaliku väljendi. Kurjuse telg on koondnimetus riikidele, kes rahastavad või võimaldavad muudel viisidel terrorismi levikut. Väljendi võttis kasutusele USA president George W. Bush.

„See siin,“ ütles president Kaljulaid, andes käeviipega mõista, et peab silmas Balti riike ja USA-d, „on Headuse telg.“ Ameerikalikule emotsionaalsusele rõhus Kaljulaid veelgi, rääkides ajaloost, mil USA okupeeritud Eestit ookeani tagant mõtteliselt toetas ning Eesti lipust, mis tol ajal Eesti pinnal lehvida ei tohtinud, kuid Ameerikas küll. Sellised sõnavõtud lähevad ameeriklastele peale ning sotsiaalmeedias oli juba näha, et „Headuse külg“ oli tark sõnavalik.

Ükski külaline ei unustanud tänada president Trumpi, mille eest Ameerika riigipea omakorda vastu tänulik oli. Leedu president Dalia Grybauskaitė läks meelitustega koguni nii kaugele, et ütles, et just Trumpi ettearvamatus võib NATO-le kasulik olla.

See ei jäänud Trumpil märkamata. Tunnustust saanuna kinnitas ta, et tänu temale maksab NATO (mitte riigid NATO-le - toim.) „miljoneid rohkem“. Kõik Balti presidendid olid varmad meelde tuletama, et nemad täidavad oma rahalisi kohustusi NATO ees. Trump tundus külalistega rahule jäävat - ja kes ei jääks, kui külalised kiidavad. 

21:22

Presidendid lahkuvad lavalt, natuke rikub meeleolu keegi Ameerika ajakirjanik, kes hüüab Trumpile järele: "Aga mida on teil Stormi Danielsi kohta öelda?"

21:20

"Valige keegi," palub Trump kolleegidel reportereid valida, kes küsimusi tohivad esitada. "Eelistatavalt mõni baltlane. Ei mingeid võltsuudiseid!" Kuid samalt Leedu ajakirjanikul ta küsimust siiski ei võtta ei soovi: "Mitte see tüüp, sellel olid väga keerulised küsimused."

21:18
21:17

"Keegi pole Venemaa osas nii karm olnud, kui mina," kinnitab Trump ning hakkab seejärel rääkima energiaärist. "Minu oponent [Hillary Clinton] uskus teistmoodi energiasse, teate küll, tuuleveskitesse." Trump usub, et USA sõjavägi tugevneb ning NATO, "kes ei maksnud enne piisavalt, kui mina tulin, siis nüüd maksavad nad miljoneid". "Ja peaksid maksma veelgi," lisab ta. Hoolimata sellest, usub Trump, et Venemaaga saavad tal olema head suhted. "Või siis mitte," mõtiskleb ta. "No küll te sellest teada saate. Uskuge mind, see tuba siin saab esimesena teada. Enne veel, kui mina ise teada saan!"

21:14

"Mulle meeldiks väga [Balti riikidesse] investeerida. Aga USA presidendina, teate, see oleks natuke, nagu öeldakse, huvide konflikt," naljatab Trump.

21:13

"Need on väga töökad rahvad. Olete isegi sealt pärit, teate ju küll." - Trump Leedu ajakirjanikule. Venemaa osas ei ütle ta aga esitatud küsimusele vastuseks midagi.

21:10

Paistab, et Eesti presidendi sõnad läksid kuulajatele südamesse. 

21:09
21:08

Esimene küsimus ajakirjanikelt on hoopiski Mehhiko müüri kohta. Trump kinnitab, et olukord on tõesti väga-väga halb. "Meil pole seadusi. Võetakse kinni ja lastakse jälle lahti!" Hondurasest on USA-le lähenemas 1000-pealine karavan, usub Trump.

21:06

"See siin on headuse telg," ütleb Kaljulaid. (Kurjuse telg on koondnimetus riikidele, kes rahastavad või võimaldavad muudel viisidel terrorismi levikut.)

21:05

President Kaljulaid alustab apelleerides ameeriklaste emotsionaalsusele, rääkides ajaloos perioodist, mil Eesti lippu ei tohtinud Eesti pinnal heisata, kuidas USA-s lehvis sinimustvalge vabalt. "Jah, oleme väikesed, kuid asukoha tõttu oleme olulised. Kuid mitte ainult," kinnitab ta.

21:03

Läti president tänab Trumpi "meie jaoks väga tähtsa sündmusel" nii kenasti võõrustamisel. "Tänan teid," on Trump rõõmus.

21:01

Kas Trump leiaks Balti riigid kaardilt üles?

21:00

Järgmisena kõneleb Raimonds Vējonis: "Ameerika Ühendriigid on meie tähtsaimaks liitlaseks."

20:58

Leedukatel on käsil äriplaanid USA ettevõtetega seoses vedelgaasiga, mis Grybauskaitė sõnul suurendaks Leedu majanduslikku iseseisvust.

20:57

Grybauskaitė tegi Trumpile toreda komplimendi, öeldes, et ootamatu ja ettearvamatu juhtimisstiil, mis Trumpile omane, võib NATOle hoopis kasulik olla.

20:55

Leedu president Dalia Grybauskaitė räägib järgmisena. "Mida iganes soovite öelda," lubab Trump.

20:54

"Terrific" - ingl. k. "suurepärane", üks Trumpi lemmiksõnu, tuli samuti Balti riike kiites ära!

20:53

"Kõik kolm Balti riiki on pühendunud NATO liitlased," ütleb Trump ja kiidab Balti riigipäid oma kohustuste täitmise eest ning räägib võitlusest ISISega ja koostööst teaduses ja meditsiinis.

20:51

Trump teeb jutuotsa lahti ning tänab kõiki osalejaid. "Oli väga huvitav," kinnitab ta. Ta lubab, et järgmised 100 aastat saavad USA ja Balti suhted samuti tugevad olema. Ta tunnustab baltlasi Nõukogude Liidu aja kannatuste üleelamises.

Loe rohkem