VIIMANE VÕIMALUS? Märt Ringmaa peaks vabanema 2020 aastal, ent mees üritab varem välja saada. Foto: MARIANNE LOORENTS
Eesti uudised
3. aprill 2018, 14:17

79-aastane Pae tänava pommimees Märt Ringmaa püüdleb vabadusse (32)

Kahe lõhkemata pommi paigaldamise eest 15 aastaks türmi mõistetud Märt Ringmaa on taas pöördunud kohtu poole palvega ennetähtaegselt vanglast vabaneda. Viimati üritas vanahärra trellide tagant pääseda möödunud aastal, tuues põhjenduseks soovi kodus surra.

28. mail arutab Viru maakohus taaskord Märt Ringmaa saatust: kas lubada eakas mees paar aastat enne karistuse lõppu koju või mitte. 79-aastane Ringmaa oli pensionär juba ajal, mil ta mõisteti süüdi kahe lõhkemata pommi paigaldamise eest.

Mullu lükkas Viru maakohus mehe taotluse tagasi, tuues põhjenduseks selle, et Ringmaa seadis ohtu väga paljude inimeste elu ning ennatlik oleks teda vabastada. „Raskete kuritegude puhul peab kehtima siiski põhimõte, et karistus tuleb lõpuni kanda,“ ütles mullu prokurör Margit Lugal, kellel mehe muutumisse usku ei olnud.

„Mul on südame rütmihäired ja tasakaaluhäired! Ma pillan asju maha. Ma ei kujuta enam mingit ohtu ühiskonnale. Mul pole muud soovi, kui tahtmine oma pere juures surra,“ kurtis Lasnamäe pommimeheks hüütud Märt Ringmaa kohtu videoistungil möödunud aasta jaanuaris. Ta lubas, et vabanedes oleks seaduskuulekas kodanik ja ühtegi kuritegu ta korda ei saadaks.

Ringmaa lisas oma haiguste loetellu ka võimaluse, et teda on tabanud Alzheimeri tõbi. „Olen 78aastane ja mul on surm silme ees. Ma tahan lihtsalt kodus olla,“ rääkis Ringmaa kohtusaalis.

2009. aasta märtsis karistas Harju maakohus Ringmaad vaid kahe lõhkekeha paigaldamise ning kelmuse eest. Kohus mõistis Ringmaa süüdi Tallinnas Lasnamäel Punane tänav 15 taarakioski juurde pommi panemises 2001. aasta 11. aprillil ning 2003. aasta 19. novembri öösel pommi panemises Pae tänav 23 majja. Mõlemad pommid avastati ja need ei plahvatanud.

Ringmaad süüdistati ka pommiplahvatustest, mille läbi hukkus ja sai tõsiseid vigastusi mitu inimest, kuid meest ei suudetud antud juhtumitega piisavalt seostada. Mees on aasate jooksul korduvalt pöördunud kohtu poole, et ennetähtaegselt vanglast vabaneda.

Ringmaa suvekodu lähedalt leiti lõhkeainepeidik

2012. aasta 28. aprillil kammisid kohalikud noormehed metalliotsijaga piirkonda Raasikul Pae tänaval, mis asub Märt Ringmaa suvekodust vaid loetud meetrite kaugusel.

Ühes paigas hakkas detektor ägedalt piiksuma ja noorukid haarasid labida. Juba esimeste labidatäite järel sai selgeks, et sinna võib olla peidetud lõhkeainet ning juhtunust teavitati demineerijaid.

Pommirühm saabus koos kapoga Pae tänava viimaste majade juurde 28. aprillil pärastlõunal ja sealt lahkuti alles kella 18 paiku. Hoolikalt maasse peidetud metallkaste, kilekotte ja purke kaevati välja terve päev. Kahjutuks tehti ka üks kaevamise käigus avastatud II maailmasõja aegne mürsk.