Martin HelmeFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
3. aprill 2018, 11:53

Martin Helme: maksuamet kiusab väikeettevõtjaid (45)

Maksu- ja tolliamet (MTA) andis täna teada, et hakkab väikefirmadele ettekirjutusi tegema, et nood ei maksaks palga asemel ainult dividende. Ekrelase Martin Helme meelest on see väikeettevõtja kiusamine.

Poliitik kirjutab enda Facebooki lehel, et MTA uus plaan on järjekordne näide sellest, kuidas kiusatakse väikeettevõtjaid, peamiselt perefirmasid.

"Need on inimesed, kes maksavad tulumaksu, aga sotsmaksu hoiavad minimaalse. Teevad tööd, toidavad enda ja oma pere ära. Panevad oma teenitud raha majandusse ringlema. Need on inimesed, kes tahavad olla oma aja ja oma otsuste peremehed, ei taha olla palgatöötajad. Riik läheb neid inimesi peedistama, et nillida 15-miljonilise käibe juures kolmandikku endale," kurjustab Helme enda postituses.

"Mida saavutatakse? Eks ikka seda, et paljud neist lõpetavad tegevuse, vähemaks jääb mingit nišiteenust või -toodet. Vähemaks jääb endaga ise hakkama saavaid vabu kodanikke. Vähemaks jääb ettevõtlust. Vähemaks jääb tegusaid inimesi Eestis, sest paljud neist näitavad, mis nad taolisest asjast arvavad sellega, et kolivad mujale elama," kirjutab poliitik.

Helme sõnul on kõige õõvastavam kogu selle jutu juures plaan, et maksuamet hakkab firmade omanikele ette kirjutama, kui suurt palka tuleb inimestele maksma hakata.

"Enam tülgastavamat näidet käsumajandusest ei ole vist võimalik leida," mõtiskleb Helme. "Ma jälestasin kolhoosikorda Nõukogude Liidus, jälestan seda ka euroliidus. Põhjused on ka samad."

MTA annab väikeettevõtjatele juhendi

Maksu- ja tolliamet (MTA) andis täna teada, et on koostanud äriühingu osanikele abistava juhendmaterjali, mis aitaks eristada äriühingu osaniku, juhatuse liikme ja töötaja tasusid ning neid vastavalt maksustada. MTA soovib luua selgust, et kohelda ettevõtjaid maksukohustuse osas võrdselt ning hoida ära olukorrad, kus osanikud jätavad enda töise panuse eest töötasu või juhatuse liikme tasu maksmata ning võtavad töötasu asemel dividende. 

MTA maksude osakonna talitusejuhataja Tiina Normaku sõnul on dividend igati seaduslik, kuid see ei tohi asendada töötasu. „Me ei anna ette ega fikseeri töötasu suurust, kuid rõhutame, et isik peaks saama turutingimustel töötasu, mitte tasustama tehtud tööd dividendina,“ selgitas ta.