Vikerraadio sünnipäevVideo: Martin Ahven
Saund
3. aprill 2018, 11:12

VIDEO JA GALERII | Vikerraadio sünnipäeval mängis otse-eetris soovilugusid Jaan Elgula (2)

Täna peab Vikerraadio oma 51. sünnipäeva. Pidupäeva puhul olid hommikul stuudiosse kutsutud Jaan Elgula ja Ivo Linna, kes kuulajatele soovilugusid esitasid.

Elgula jõudis stuudiosse väikse hilinemisega. „Ma tavaliselt sellisel kellaajal mööda Tartu maanteed ei liigu, nüüd ma siis sain teada, kui palju autosid püüavad selle pisikese teeotsa peale ära mahtuda,” selgitab Jaan oma hilinemise põhjust, ise viimaseid ettevalmistusi tehes.

Ivo Linna saatesse ei jõudnudki. „Ivoga on kõik korras, aga ta peab olema ühes teises kohas, kuid tervitab meid kõiki. Ta on meiega ühes paadis, aga see paat on natuke teises kohas,” teab Elgula rääkida.

Kui saatejuht Taavi Libe tõdeb, et Jaan täna Koit Toome lugusid siiski ei mängi, vastab mees, et millegi tõttu on osale muusikasõpradele ja -tegijatele jäänud mulje, et tal on maailma kõikide laulude sõnad peas. „Moodsamat muusikat tuleb nii palju peale, et kõigega ei jõua kursis olla,” tõdeb Justamendi laulja.

Esimese sooviloona kõlab tänasele tähtsale päevale kohaselt sünnipäevalaul. Jaan meenutab, et Tartu 5. keskkoolis käies laulsid nad õpetaja Ahvenaga alati laulu „Oi-lii, oi-laa”, millega ta ka täna oma hääle lahti laulab.

Viie punkti küsimus

Järgmiseks on kuulaja palunud lugu „Tahan lennata”. Jaanil on selle lauluga kohe hea lugu rääkida. „Tegu on Tätte ja Raadiku lauluga ning seda nõuti millegi tõttu meie käest, kuigi me polnud esitajad.” Kuna nõudlus oli nii suur, tuli meestel see lugu siiski ära õppida. „Nüüd ma siis üritan mingi osa sellest laulda,” sõnab Elgula enne, kui viisi üles võtab.

„Suurepärane! Enne, kui me läheme teiste soovidega edasi, äkki saaks hästi lühidalt ka lugu „Kes see laulab köögis”, palub Taavi, mille peale Jaan naerma hakkab. „Seda on meie jumal, muusikajuht Sten Teppan palunud,” lisab Libe muigega juurde.

„Muide, kas sa tead, kes on selle teksti kirjutanud?” küsib Elgula Taavilt. Saatejuht jääb viktoriiniküsimusele vastuse võlgu, mille peale Jaan soovitab kuulajatel vastuse Vikerraadio Facebooki lehele kirjutada.

Pärast laulu lõppu kibeleb Elgula teada saama, kas on juba mõni vastus tulnud. „Kusjuures ma praegu vaatan, et vist ei ole,” vastab Libe. „Tee refresh’i!” annab Jaan kohe head nõu. Siiski ei ole ühtegi vastust veel tulnud.

Varajasel hommikutunnil võetud kõrged noodid

Kui Taavi küsib, kas Elgula vahepeal Maretile „Miniseelikut” mängib, mees ehmub. „Oi-oi, see on küll laul, mille laulmise peale pole ma kunagi pidanud mõtlema,” räägib ta. „Võiks talle „Tiigrikutsut” laulda,” pakub Jaan. Libe ja Elgula möönavad naerusuiselt, et „Tiigrikutsu” või „Miniseelik”, mis vahet seal on. Jaan hakkab juba kitarri mängima ja äärepealt laulmagi, kui otsustab, et tervitab kõigepealt loo autorit Joel Steinfeldti. Seejärel võtab mees viisijupi üles. „See oli väga kõrge mu jaoks praegusel varajasel hommikutunnil, kell on pool kümme, jube!” naerab Elgula. Libe lisab muigega, et vähemalt ei pidanud mees Koit Toomet laulma.

Vahepeal on saabunud pakkumine küsimusele, kes kirjutas laulu „Kes see laulab köögis”. Vastus on Peeter Volkonski. „Väga õige,” on Jaan rahul, „sa võitsid viis punkti, mõtle ise, mis sa nendega peale hakkad.” Mehed lähevad ülemeelikuks ning Taavi soovitab need kodus tapeedi peale kirjutada, juhuks, kui kunagi vaja läheb. Jaan teab rääkida, et Volkonski kirjutas originaalis Bobby Bare’i lauldud loole eestikeelsed sõnad kolme minutiga.

Kui saatejuht palub lõppu natukene lüürilisemat lugu „Maa tuleb täita lastega”, hakkab Elgula muhelema. „Seda Runneli luuletust on viisistatud päris palju, aga Vello Toomemetsa laul on kõige rahvalähedasem versioon, mida noored ka oma lastega laulavad,” räägib Jaan loo sissejuhatuseks.

„Hea kolleeg Jansa, mida sa sooviks Vikerraadio kuulajatele meie sünnipäevahommikul?” küsib Taavi Libe lõpetuseks. „Mõistmist,” vastab mees kohe. „Tänapäevases infoküllases maailmas on oluline, et oskad terad sõkaldest eraldada. Ja muidugi, hoidke oma koduseid,” sõnab Elgula.