NALJA NABANI: Endised Vanilla Ninja liikmed Piret Järvis (vasakul) ja Lenna Kuurmaa viskasid vaatajatele vimka, rääkides „Hommik Anuga“ saates, et bänd tuleb taas kokku ja suvel on minek Saksamaale tuurile.Foto: Kaader saatest/ ERR
Inimesed
3. aprill 2018, 12:47

René Vilbre „Hommik Anuga“ aprillinaljasaatest: inimesed on meid tunnustanud, et me neil nii elegantselt naha üle kõrvade tõmbasime (104)

"Anu Välba saabus kaks nädalat tagasi toimetusse ja tegi ettepaneku, et teeme terve 1. aprilli saate väljamõeldud teemadega," räägib saate "Hommik Anuga" režissöör René Vilbre pühapäevasest saatest, mis tekitas televaatajates omajagu segadust. Saates tuli jutuks, et igaüks saab nutitelefonidesse lihtsa koodiga sisse häkkida, leiutatud on imelised kaalualandavad plaastrid, Eestisse jõudsid haruldased vööthüäänid ja tüdrukutebänd Vanilla Ninja tuleb taas kokku.
NALJA NABANI: Endised Vanilla Ninja liikmed Piret Järvis (vasakul) ja Lenna Kuurmaa viskasid vaatajatele vimka, rääkides „Hommik Anuga“ saates, et bänd tuleb taas kokku ja suvel on minek Saksamaale tuurile. Foto: Kaader saatest/ ERR

Kuna plaan oli lahe, siis haakus saate meeskond üsna kiiresti. Eesmärk oli kajastada teemasid, mis pole päris, aga on samas nii piiri peal, et televaataja kohe aru ei saaks. "Vaatajad on andnud palju tagasisidet, mis on olnud üllatavalt pea täielikult positiivne," räägib Vilbre.

Teada on, et inimesed on saate põhjal uurinud nii telefoni turvaaukude kohta kui ka otsinud pileteid Vanilla Ninja kontserdile. "Mitte ainult. Võluplaastrite veebilehel Idealest.ee on nüüdseks käinud juba üle 50 000 aprillinalja ohvri. Võttemeeskonna liikmete emad ja isad hakkasid samuti telefonide kaameraid kinni teipima ja telefone häkkiv kood 227 on nüüdseks vist kõige rohkem sisse toksitud numbrikombinatsioon Eestis," räägib Vilbre.

"Esimene keeruline ülesanne oli leida teemad, mis oleksid aktuaalsed ja mida saaks tõsise näoga arutada. Kui teemad olid tahvlil, algas järgmine võimatu missioon – kõiki teemasid pidid esitlema oma ala profid ja nii tõsiselt kui vähegi võimalik," räägib Vilbre. "Panime kokku oma esinejate unistuste meeskonna ja hakkasime helistama. Anu helistas ninja-tüdrukutele ja Aleksei Turovskile, mina võtsin ühendust perearst Anneli Talviku ja tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaaga."

Režissöör tunnistab, et meeskonna üllatuseks olid kõik üsna kiiresti nõus. Vaid Anneli Talvik palus mõtlemisaega. "Kui esinejad olid nõus, hakkas toimetajate palavikuline töö – mõtlesime kõikidele teemadele välja legendid, mis on loo ajendiks; taustaloo ja küsimused, mida esitada." Saate produtsent Andres Arro organiseeris kaalulangetusplaastrite võltskarbi ja ostis kaheksa euro eest aastaks domeeni Idealest.ee. "Samuti leppis ta Looduskalendri meeskonnaga kokku, et nad 1. aprilliks eksklusiivselt hüäänikaamera avaksid."

Vilbre räägib, et salvestuspäeval olid kõik esinejad hakkamist täis ja oli tükk tegemist, et kaamera ees mitte naerma pursata. "Henrik Roonemaa rääkis telefoni turvaaugust nii veenvalt, et tõe ja väljamõeldise piir muutus üliõhukeseks. Imeline esitus Henrikult," kiidab Vilbre saatekülalise näitlejameisterlikkust.

"Aleksei Turovski kuldne kõne kalast, kelle puudutamine võib inimese anaalpiirkonna punaseks muuta, võttis kogu kaamerataguse meeskonna hingetult kõõksuma," räägib René. "Kui Anneli Talvik tõsise näoga väitis, et inimene ei peagi kaalu alandamiseks ise midagi tegema, vaid ainult plaastritest aitab, ei suutnud ka Anu enam tõsiseks jääda. See naerupurse saatesse ei jõudnud."

Perearst Anneli Talvik (paremal) tutvustab Anu Välbale võluplaastreid, mis alandavad kaalu ja ise ei pea seejuures midagi tegema. Foto: Kaader saatest/ ERR

René ütleb, et saatemeeskond on väga tänulik oma vaatajatele, et nad naljadest aru said, kuid rõõmus, et need hetkeks ka hämmingut ja segadust tekitasid. "Enamik inimesi on meile rõõmsalt tunnustust avaldanud, et me neil nii elegantselt naha üle kõrvade tõmbasime," räägib Vilbre ja kinnitab, et eestlaste huumorimeelega on kõik korras ja nalja mõistetakse suurepäraselt.

"Hommik Anuga" 1. aprilli saade on järelvaadatav SIIT