Blogija Ingely PenuFoto: Erakogu
Blogid
5. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Ingely Penu: alustasin blogiga, sest mulle meeldib kirjutada ja oma sõnu ilusti ritta seada

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele registreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Nimi, vanus, amet: Ingely Penu, 16aastane, õpin Tallinna Laagna gümnaasiumi 10. klassis.

Bloginimi ja -aadress: Ingely Penu blogi,ingelypenu.wordpress.com

Lugejate arv päevas: Ma ei ole kunagi jälginud, kui palju mul lugejaid päeva jooksul tuleb, aga kui pole lähimal ajal uut postitust tulnud, siis on neid kuni 10. Kui tuleb postitus, on lugejaid 50-200.

Kui kaua oled bloginud: Oma praeguse blogiga alustasin ma 2017 aasta mais.

Kandidieerimise kategooria: Noorteblogid. 

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Ma enamasti kirjutan oma blogis endast, oma tegemistest ja mõtetest, seega teadsin ma algusest peale, et mu blogi nimi tuleb selline lihtne ja tavaline nagu ma ise. Seetõttu panin ilma pikema mõtlemiseta blogile enda nime.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Ei ole. Kuna mu blogi ei loe eriti palju inimesi, siis mul poleks probleemi seal millestki rääkida.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Ma ei kirjuta postitusi öösel, küll aga hilja õhtul, sest päeval on vaja käia koolis ja õppida. Nädalavahetustel ja vaheajal kirjutan siiski ikka päevasel ajal. 

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Ei, kindlasti mitte. Ma alustasin blogiga, sest mulle meeldib kirjutada ja oma sõnu ilusti ritta seada. Vlogimine on selle kõrval kuidagi liiga kerge, paned lihtsalt kaamera tööle ja räägid. Ma jään igatahes selle juurde, mida ma praegu teen.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Kunagi ei ole liiga palju ja kus on, sinna mahub alati juurde. Las inimesed teevad, mis neile meeldib ja kui selleks on blogimine, siis keelata ju ei saa. 

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Eelkõige meeldib mulle teha ikka jutupostitusi, sest mulle meeldib kirjutada ja oma mõtteid ritta seada. Iga postitust mõeldes ja kirjutades arendan ma mingil moel ennast ja see ongi minu eesmärk. Küll aga ei puudu mu blogist ka rohkelt pilte.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Kuna mul ei ole kahjuks veel koostööpartneritega mingisugust kogemust, siis võin ma ainult tunde järgi oletada, et asja, mis mulle endale ei meeldi, ei hakka ma ka positiivselt reklaamima. Samas teeksin ma postituse tõenäoliselt siiski, sest kõik asjad, mis mulle ei meeldi või ei sobi, ei tähenda, et ei võiks meeldida/sobida mõnele minu lugejale.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Kommentaare saavad minu postitused harva, sest lugejaskond on väike. Negatiivne on täielikult veel puudu, kuid positiivset tuleb minu lähedastelt palju. Mulle meeldib, kui öeldakse, et ma oskan hästi kirjutada ja see ongi see, mille pärast alustasin. Mina arvan, et kriitika muudab inimesi tugevamaks ja paremaks, seega kindlasti võtaksin ma seda kuulda.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Isiklik on iga inimese jaoks erinev. Ma ei oskagi öelda hetkel, kas oleks midagi, millest ma ei tahaks kirjutada. Minu elu on olnud veel nii lühike ning õpilase elus ei ole midagi varjata või midagi, millest ei tahaks rääkida. Eks see selgub kunagi hiljem.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Minu praegune blogi on minu neljas blogi ja selle esimene postitus on täiesti olemas. Esimesed kolm blogi olen ma kustutanud, kuid usun, et need sarnanesid praegusega. Esimeses postituses kirjutasin endast ja sellest, miks ma blogimisega alustasin, kuid see on väga, väga lühike (loe SIIT). 

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.