"Klassikatähed 2018" finaalFoto: Teet Malsroos
Tele
30. märts 2018, 21:55

"Klassikatähed 2018" võitja Tanel-Eiko Novikov: saade õpetas mulle aupaklikkust muusika suhtes (19)

"Ma ei suuda seda lihtsalt uskuda. Ma olin täiesti kindel, et Ingely võidab. Ja siis kuuldes oma nime... ma ei suuda seda uskuda!" õhkab värske "Klassikatähtede" võitja Tanel-Eiko Novikov.

Täna õhtul krooniti järjekordne klassikatäht, kelleks seekord sai 17aastane Tanel-Eiko Novikov. Muide, tema oli tänavuse võistluse kõige noorem osaleja. Tanel-Eiko astus võistlustulle marimbal ehk löökpillidel. 

"Klassikatähed 2018" finaal Foto: Teet Malsroos

Finalistidel tuli esitada kolm lugu - lühiteos Eesti autorilt, tantsuline lugu ja võistlejale endale kõige südamelähedasem muusikapala. Kõige raskemaks pidas Tanel neist kolmest Heino Elleri "Koitu". "See polnud tehniliselt kõige keerulisem, aga ettevalmistusperiood oli ülimalt lühike. Tegime esimese proovi kvartetiga kolmapäeval ja saime aru, et selle teose peab ümber tegema. Kirjutasin neljapäeva päeval uue seade ja tegime ka reaalse esimese proovi, seega oli finaalis väga riskantne."

Tanel tunnistab, et oli eile väga närvis, kuid täna hommikul ärkas ta üles ja mõtles, et asi pole üldse nii hull, kui tundub. "Mõtlesin, et harjutan natuke ja kõik läheb hästi. Tundsin rõõmu sellest, et sain finaalis kaasa lüüa. Siia pääsemine on suur aru," räägib Tanel ja ütleb, et magas finaalieelsel ööl väga hästi. 

"Klassikatähtede" saatesse otsustan Tanel-Eiko tulla 2013. aastal võistlustules olnud Heigo Rosina eeskujul. "Tema nägemine finaalis innustas mind. Olin siis 12aastane ja mõtlesin, et tahan ühel päeval ka ise siia tulla."

Võidukõnes ütles Tanel, et saab lõpuks oma kuus nädalat kasvanud habeme maha ajada. Mida see tähendas? "Kui ma pääsesin kaheksa hulka, mõtlesin, et teeks sellise nalja," muigab ta. "Ajasin enne esimest saadet habeme ära ja mõtlesin, et kui läheb nii hästi, et jõuan finaali, siis lasen sel habemel rahulikult kasvada - terav silm märkab siis ehk, et muutun iga nädalaga natuke vanemaks." Nüüd ajab ta habeme maha. "ERSO ette tuleb jälle väike poisike," viitab Tanel 6. aprillil Estonia kontserdisaalis toimuvale finalistide galale, kus klassikatähed musitseerivad koos ERSO ja Mihhail Gertsiga.

"Klassikatähed 2018" finaal Foto: Teet Malsroos

Mida saade Tanelile õpetas? "Ma ütleks, et aupaklikkust muusika suhtes. Ma ei hakka varjama, et väiksena olin ma väga konkureeriv ja muusika tundus nagu võistlus. Aga kui jõuad sellisesse saatesse, kus tase on nii kõrge, jõuab sulle kohale, miks muusikat tegelikult tehakse," sõnab noormees. "Lõpuks teeme me muusikat selleks, et inimestele elamust pakkuda."

Saate võit polnud Tanel-Eiko jaoks eesmärk. "Seda võin ma kinnitada. Eesmärk oli musitseerimisrõõm. Kui oleksin ka esimesena välja kukkunud, oleksin saatest siiski lahkunud uue inimesena."

Tõmme löökpillide vastu ilmutas Tanelile ennast juba väga varakult – kui lasteaias tehti mängubändi ja kõik tahtsid olla kitarristid või lauljad, siis Tanel tahtis olla trummar. Muusikakeskkoolis pandi ta algul siiski klaverit õppima, sest nooremates klassides löökpilliõpet polnud, aga kuna poiss oli hea rütmitunnetusega ja klaver teda väga ei köitnud, tehti lõpuks erand. Seitsmendas klassis kogus poiss julguse kokku ja hakkas ksülofonil „Kimalase lendu“ õppima. Harjutusklassis pikki tunde veetes tõestas ta nii endale kui õpetajale, et kui midagi väga tahta, siis see õnnestubki.

"Klassikatähed 2018" finaal Foto: Teet Malsroos

Pillimängust vabadel hetkedel uurib Tanel filminduse köögipoolt - kuidas üks või teine stseen on filmitud, kuidas kaadrite järjestus vajalikke emotsioone edasi annab ja mis roll on selles muusikalisel kujundusel. Kunstiliste küsimuste kõrval huvitab teda ka filmide eelarve-ja müügipool. 

Tanel-Eiko õpib Tallinna Muusikakeskkooli üheteistkümnendas klassis Kristjan Mäeotsa juures. Ta on saanud rea esikohti ja eripreemiad kohalikel konkurssidel. 2016. aastal osales ta kolmel rahvusvahelisel konkursil, neist kaks olid USAss korraldatud videokonkursid, „ENKOR“ ja „Great Composer’s Competition“, millel mõlemal saavutas esikoha; samal aastal võitis Venemaal toimunud konkursil „St. Petersburg Open Youth Percussion Competition“ soolo marimba kategoorias I koha ning žürii eripreemia, mis andis võimaluse esineda solistida 2017. aasta Mariinsky Teatri kontserdisaalis.

Värske klassikatäht on esinenud Vilniuses Baltimaade vaskpillide festivalil, Tallinnas Põhjamaade löökpillifestivalil „Percussion Plus 2016“, Prahas toimunud Ida-Euroopa WASBE konverentsil, soleerinud Eesti Noorte Kontsertorkestriga, osalenud sellistes kollektiivides nagu TMKK sümfooniaorkester ja noortekoor, Eesti Noorte Kontsertorkester, Eesti Noorte Puhkpilliorkester, Noorteorkester Reaalmažoor, Uue Tänava Orkester, Tallinna Kammerorkester, Vanemuise Sümfooniaorkester, EMTA Sümfooniaorkester, EMTA Brass, Politsei-ja Piirivalveorkester jne. Ta on täiendanud ennast arvukatel meistrikursustel Belgias, Venemaal, Itaalias ja Eestis.

Finaalis astusid lisaks Tanel-Eikole üles veel Ingely Laiv oboel ning Johannes Põlda viiulil. 

"Klassikatähed 2018" finaal Foto: Teet Malsroos