Andres LaiapeaFoto: Mari Luud
Blogid
7. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Andres Laiapea: usun, et suurem osa Eesti blogijaid ei taha oma blogiga rikkaks saada

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele registreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Nimi, vanus, amet: Andres Laiapea, 37, vabakutseline

Bloginimi ja –aadress: Andres Laiapea, www.laiapea.eu

Lugejate arv päevas: 200-300 erinevat külastajat, 600-700 külastust

Kui kaua oled bloginud: Enam kui 15 aastat

Kandideerimise kategooria: Kultuuriblogid

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Ma ei plaaninud midagi, see juhtus juhuslikult. Esimese blogi nimi "Infopartisan" sai võetud ühe Delfi kommentaatori anonüümsest sõnavõtust, kus seda oli kasutatud iroonilise pilkena.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Ei, küsimus ei ole julguses, ma lihtsalt ei soovi kõigil teemadel avalikult sõna võtta.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Enamasti kirjutan õhtul või hommikul, kui selleks on aega, aga ma ei tee seda enam väga korrapäraselt.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Kirjutada on lihtsam kui videoid teha, vähemalt minul. Nagu televisiooni tulekuga ei kadunud ajalehed ja raamatud, nii ei sureta ka vlogid välja blogisid.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Blogosfäär on küll aastatega kõvasti kommertsialiseerunud, aga usun siiski, et enamik Eesti blogijaid ei ürita oma blogidega rikkaks saada. Selles mõttes ei ole see turu väiksus mingi probleem. Aga kui keegi tahab blogimisega kõvasti raha teenida, siis võib siin muidugi raskeks minna.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Teen põhiliselt jutupostitusi, sest mul on tekstiblogi. Pealegi saavad need kõige kiiremini valmis.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Oleksin sellisest koostööpakkumisest vägagi huvitatud. Teeksin nii imalalt kiitva postituse, et pooled lugejad oleksid selle peale naerust kõveras. Kahjuks ei ole aga ükski suur bränd mulle sellist diili pakkunud. Ootan pakkumisi!

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Kõige negatiivsemad ja positiivsemad kommentaarid jäävad juba aastate taha, ma ei mäletagi neid enam. Keerasin mõne aja eest blogil kommentaarid kinni, sest sisulist arutelu oli seal vähe ja ma ei viitsinud enam spämmirobotite tehtud kommentaare kustutada.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Ma üldiselt ei kirjutagi isiklikest teemadest, ainult vahel harva mainin midagi isiklikku. Blogi on siiski osa avalikust internetiruumist ja isiklikest asjadest kirjutamist ma seal vajalikuks ei pea.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Blogi kasvas välja mujal avaldatud tekstidest, mis said ühel hetkel lihtsalt ühte kohta kokku koondatud. Neist esimene oli pöördumine "Mitte meie nimel", mis ilmus minu poolt tõlgituna kõigepealt Delfis. See on jätkuvalt kättesaadav SIIN. Tõlge võinuks olla parem, aga pöördumise sisule mul etteheiteid ei ole. Kahju on sellest, et see pöördumine jäi toona vaid hüüdja hääleks kõrbes.

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.