Ar-GodFoto: Promomaterjal
Inimesed
29. märts 2018, 15:30

Viljandi pärimusmuusika festival avalikustab järjekordsed 10 esinejat! (1)

26.-29. juulil toimuv Viljandi pärimusmuusika festival avalikustab veel 10 esinejat. Varasemalt on teada, et festivalil näeb kindlasti neid artiste: Untsakad, Trad.Attack!, Curly Strings, Zetod ja Puuluup, Bombino (NE), The East Pointers (CAN), Kiharakolmio (FIN), Dobranotch (RUS) ja Lekarerätten (SWE).

Nüüd lisanduvad juurde Ar-God, Maarja Nuut & HH, Nikns Suns ja Etnosfäär Eestist. Välismaa artistidest on tulemas Debi Gogochurebi (GE), Hò-rò (GB-SCT), Kalascima (IT), Kadrievi Orkester (MK), Tanzhausgeiger (AT), Fränder (EST-SWE).

Tarmo Noormaa, Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuht ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja lisab iga koosluse kohta ühe lause: “Ar-God jäi kõrvu juba eelmise aasta Etnokulpidel, kus “Aasta plaadi” kategoorias kuulsin albumit, mis on täis ürgseid hääli ja nõtke improvisatsiooniga esitatud traditsioonilisi laule.

Ar-God Foto: Promomaterjal

Nikns Suns on selleaastase Eesti Muusikaauhindade nominatsiooniga metal-kategoorias väga hea näide sellest, et pärimusmuusika vallutab kõiki žanre. Fränderi säde on nende lauljas ja erakordses flötistis, kelle nimi on Säde, ja tegelikult on kogu bänd vau-efektiga. Maarja Nuut ja Hendrik Kaljujärv on pikalt küpsetanud plaati ja esitlevad seda ametlikult sügisel ent eel-esitluskontsert toimub just meie festivalil, ootan seda suure elevusega.

Tanzhausgeiger Foto: Promomaterjal

Tanzhausgeiger on ansambel, mille liikmed on meil erinevates kooslustes ka varem esinenud ja nende tantsuaktsioonid ning missioon, kuidas tänapäeval ühendada tants ja muusika, on inspireeriv ning kaasakiskuv.

Debi Gogochurebi esinemist kuulsin mõned aastad tagasi Youtube’i keskkonnas ja mul vajus sõna otseses mõttes suu lahti, kuidas gruusia naised, õed, oskavad laulda kordades paremini, kui mehed. Ansambel Hò-rò esines Celtic Connectionil ja need verinoored šotlased võlusid meid silmapilguga, õnneks olid nad ka kohe nõus Eestisse kohale tulema, et siinset publikut mõnusalt raputada. Kalascima teeb eriti põnevat muusikat - tarantellat, mis on rituaalne tants tarantlimürgi välja tantsimiseks, ääretult huvitav ansambel.

Kadrievi Foto: Promomaterjal

Kadrievi orkester tuleb meile Makedooniast, kus taolised orkestrid on peretraditsioon ja nii ka Kadrievi orkester, mis on kestnud juba viis põlve ning mille eestvedajateks on senini isa ja poeg. Etnosfäär läheb sajaga meie selleaastase festivali teemasse sellega, et nad on ise noor bänd ja neil on kaasas noor koor ning noortele võimaluse andmine on just see, mis on tänavuse festivali idee!”

Etnosfäär Foto: Promomaterjal

Viljandi pärimusmuusika festivali produktsioonipealik ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse projektijuht Sander Kahu rõõmustab, et noortel on võimalik vanadelt inspiratsiooni saada: “eriti ägedaks teeb selleaastase festivali teadmine, et tulemas on nii palju noori ja nende kõrval ka vanu tegijaid. Ootan huviga vanade-noorte ja uute-vanade sümbioosi tekkimist. Eraldi toon välja ansambli Kalascima, kes on folkijale juba tuttav, kuna esines ka eelmisel aastal ning juba nädala pärast on neid taas võimalus näha ja kaasa trallida, seda siis 6. aprillil Tallinn Music Week Viljandi pärimusmuusika festivali õhtul, mis algab Vabal Laval kell 19:30. ”

Festivali alguseni jääb veel 119 päeva ja selle aja sees on oodata nii mõndagi põnevat. Lähiajal on teada esinejad päevade kaupa ning juba õige varsti tulevad müüki ka kontsertide üksikpiletid ning lisakogus noortepasse. Sel aastal toob festival kokku noorema põlvkonna pärimusmuusika professionaalid ja tulevikutalendid kodu- ja välismaalt.

XXVI Viljandi pärimusmuusika festival  toimub 26.-29. juulil 2018 Viljandi lossimägedes ja südalinnas. Selleaastase festivali teemaks on “Sajaga!”.

Lisainfo festivali kohta leiad siit: http://www.viljandifolk.ee/