Andres Saks; Sirje Presnal; Anu Saagim; "Puuduta mind!"Foto: Stanislav Moshkov
Puuduta mind
1. aprill 2018, 09:57

Vaata otsesaadet „Puuduta mind!“ neljapäeviti kell 18 Õhtulehe Facebookis ja veebis

VIDEO | „Puuduta mind!“ 19. saade | Külas käis tervendaja-teejuht Andres Saks (33)

Igal neljapäeval kell 18 kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind!“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseks külaliseks oli ravitseja, tervendaja ja negatiivsete energiate mahavõtja Andres Saks. 

Ammustest aegadest on ravimisega tegelenud inimesed, kes ei kasuta selleks mitte niivõrd akadeemilist meditsiiniharidust, vaid vaimujõudu, võimeid ja kogemusi. Üks neist, Andres Saks, palub ennast kutsuda tervendajaks-teejuhiks.

Intervjuus Terviselehele on Andres rääkinud, et enamus tervisemuresid algab peast, samuti peab ta väga oluliseks organismi osaks harknääret. Keskseks märksõnaks tema elufilosoofias on mõõdukus. Andres ei pretendeeri kõiketeadjaks ja peab vajalikuks koostööd klassikalise meditsiiniga.

Kuigi juba lapsena kogus Andres asju väga tugevalt, jõudis ta tervendamise juurde isikliku kogemuse kaudu.

"Minu elu muutus äkitselt 21aastaselt, kui lõhkes pimesool," meenutab ta. "Algul püüdsin haigusest põletikurohtudega jagu saada, olin kaks päeva valude käes. Lõpuks tuli ikka kiirabi kutsuda. Haiglas tehti kaks operatsiooni järjest. Teine operatsioon vana-aasta õhtul oli sedavõrd ränk, et tundsin – rohkem ma enam ei jaksa. Operatsioon oli kestnud 6 tundi. Reanimatsiooniperioodil olin pidevalt teadvuse piiril. Mäletan, et sellises seisundis kohtasin nii-öelda kahe ilma piiril vahte, kes ütlesid, et su aeg pole veel käes, mine tagasi, sul on veel palju ära teha. Tulin sellest olukorrast välja. Paranedes hakkas mul uus elu. Üldpalatis hakkasin palatikaaslastele rääkima, mis neid ees ootab. Nii hakkasin endale teadvustama, et Andres, sinust saab arst."

Ülikoolis õppimise protsess tundus aga liiga pikk ja asjad läksid teisiti. "Algul rajasin oma ettevõtte, mis tegeles haljastusega. Siis kohtasin aga oma vaimset õpetajat, kellelt sain soovituse hakata tegelema kõrgemate asjadega," räägib ta. "Õppisin oma juhendajalt aastaid. Ennekõike oli see töö iseendaga. 2014. aastal hakkasin tegelema kaasinimestega.

Andrese lähtetõde on, et iga inimene on individuaalne ning 99% tervisemurest saab alguse peast. "Enamik, kes minu juurde satuvad, on kogenud väga palju oma minevikku, tundnud pinget, muretsenud kogu aeg. Käsitlen inimese keha kui tervikut, mis sageli ennast läbi valulike tunnete väljendab. Valul on ikka põhjus, kas üleelamine, ülekoormus."

Andres Saks; Anu Saagim; Sirje Presnal Foto: Stanislav Moshkov

Tervendaja soovitab tervisemuredega võitlemisel vanaemade tarkusi - need tõepoolet töötavad.

"Mitmed ravimteed, näiteks kummelist, saialillest, nurmekukust on tervisele igati kasulikud. Nad puhastavad organismi. Väga palju oleneb ka usust. Kui inimene usub, võib tervis paraneda ka tavalise veel joomisest. Pean aga oluliseks koostööd nii tava- kui ka alternatiivmeditsiiniga. Näiteks selliseid näitajaid nagu vererõhk, veresuhkur saavad kindlaks teha kutselised meedikud."

Täispikk intervjuu ilmus ajalehes Terviseleht

Vaata otsesaadet „Puuduta mind!“ neljapäeviti kell 18 Õhtulehe Facebookis ja veebis