Christopher Wylie briti parlamendi erikomisjoni eesFoto: AFP PHOTO / PRU
Maailm
28. märts 2018, 19:42

Cambridge Analytica vilepuhuja: Brexiti hääletusel tehti pettust! (5)

Christopher Wylie, kes töötas statistikaettevõttes Cambridge Analytica, väitis 28. märtsil Briti parlamendi ees ütlusi andes, et suurde Facebooki-skandaali on seotud ka Brexit ehk Suurbritannia lahkumine Euroliidust. Facebooki boss Mark Zuckerberg keeldus tunnistuste andmisest.

Professor Aleksandr Kogan lõi populaarse rakenduse, millel nimeks thisisyourdigitallife. See oli nagu mitmed teisedki Facebooki mängud või rakendused, kus saad võrrelda näiteks enda näopilti mõne kuulsusega või vastata küsimustele. Üle 200 000 inimese andmed, kes Kogani rakenduse alla laadisid, samuti ka nende sõprade andmed, kelle infole rakendus ligi pääses, müüs Kogan lahkesti edasi Cambridge Analyticale. Ehkki Facebook käskis 2015. aastal CA-l andmed kustutada, selgus hiljuti tänu vilepuhujatele, et ettevõttel on osa infost endiselt tallel. Täpsemalt pääses CA ligi üle 50 miljoni kasutaja andmetele. Nüüd süüdistatakse CA-d kasutajate info kuritarvitamises ning poliitilistes kampaaniates kasutamisel.

Christopher Wylie, kes kunagi Cambridge Analyticas töötas, väitis kolmapäeval Suurbritannia parlamendi ees, et CA oli seotud ka Brexiti kampaaniaga. CA-le kuuluv tütarettevõte Aggregate IQ kasutas CA andmebaasides leiduvat infot, et suunata vastavasisulisi (st Brexitit pooldavaid) reklaame kasutajate suunas, kes ei olnud Brexiti osas kindlat otsust teinud. Wylie sõnul mõjutas see 5 kuni 7 miljonit inimest.

Cambridge Analytica eitab säärast tegevust ja süüdistab Wylie't, kes nende sõnul üldsegi nii vastutusrikkal ametil polnud, valeinfo levitamises. Aggregate IQ on nende sõnul täiesti eraldi firma. Ka briti Vote Leave (Hääletage Lahkumise Poolt ingl. k. - toim.) liikumine eitab süüdistusi.

Facebooki looja Mark Zuckerberg keeldus briti parlamendiliikmete pahameeleks nende ees ütlusi andmast. Küll aga ootab teda ülekuulamine USA kongressi komisjoni ees.