Jürgen KülmFoto: Martin Ahven
Blogid
4. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Spordiblogija Jürgen Külm: elus ei ole kõige tähtsam raha, tuleb olla mina ise

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Nimi, vanus, amet: Jürgen Külm, 20-aastane, õpin Tallinna tervishoiu kõrgkoolis tervisedendust, hetkel töötan osalise tööajaga firmas Heldris OÜ, kus olen majahoidja/kojamees ja ettevõttes EUGESTA AS toodete presenteerija, klubi Treeningpartner liige.

Bloginimi ja –aadress: Jürgen Külm, www.sportlio.com/jurgen-kulm/#_=_

Lugejate arv päevas: ~800 inimest kuus.

Kui kaua oled bloginud: Alates eelmise suve algusest.

Kandideerimise kategooria: Spordi- ja trenniblogid.

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Tahtsin, et minu bloginimi oleks minu sünnijärgne nimi. Nii on inimestel, kes mind teavad kõige lihtsam internetist blogi leida.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Kõik teemad, mille vastu huvi tunnen, leiavad minu blogis kajastust. Muidugi, kui ma alles olin teel veganluse suunas, siis hoidusin sellest teemast kirjutamast. Peale seda, kui rääkisin vanematele, et olen vegan, siis hakkasin kirjutama peale spordi, toitumise, tervisedenduse ja õppimise ka veganlusest.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Peamiselt kirjutan postitusi koolis vahetundide ajal või õhtul enne magamaminekut, sest need on ainukesed hetked, kui mul on aega seda teha. Kui võistlustelt on pikem sõit koju, siis kasutan ka selle aja kirjutamiseks. Kõik juhtunu, mis on värskelt meeles, vajab kohest ülestähendamist.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Jah, olen küll mõelnud blogi asemel vlogida, kuid momendil tundub mulle parim blogimine. Just blogides arenen kiiremini. Soovin ju kirjutada järjest sisukamaid ja huvitavamaid tekste. See saab sündida ainult läbi praktika. Püüan õppida oma vigadest. Ega ma ei välista, et mingil hetkel, kui blogimine ammendab end minu jaoks, siis lähen üle vlogimise peale. Aeg näitab.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Minu arvates on Eestis blogijaid liiga vähe. Mujal maailmas on see tunduvalt populaarsem. Eestlased on liiga kinnised ja mitte kõige julgem rahvas. Oma tegemistest ja maailmavaatest me pigem teistele ei räägiks. Tihti hoitakse oma arvamusi saladusest. Kardetakse teiste halvakspanu ja negatiivseid kommentaare. Oleme ju harjununud neid nägema ja kardame, et kindlasti võetakse sihikule ka mind ennast, kui selleks mingigi võimalus avaneb. Võiksime olla julgemad ning enesekindlamad. Negatiivsetest kommentaaridest pole mõistlik teha mingit tragöödiat ja neid sarkasmi ja vihkavaid postitusi pole mõtete üldse lugeda. Samas mõni asjakohane märkus võib ka kasuks tulla.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Kõige rohkem meeldib mulle kirjutada võistlustest, kus osalesin ning treeningutest. Kuna jooksmine on minu lemmiktegevus, siis meeldib mulle sellest väga kirjutada. Oma Facebooki (https://www.facebook.com/Maratonipoiss/) lisan pilte võistlustest ning teistest spordiga seotud sündmustest. Samuti avaldan oma arvamust erinevate artiklite kohta.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Ma pigem kirjutaksin ausa arvustuse ning kaotan raha ja koostööpartneri. Minu jaoks on kõige tähtsam: ausus, enesekindlus ning enda arvamus. Pole mõtet teha koostööd sellise brändiga, mis sulle ei meeldi. Arvatavasti kunagi sa kahetsed, et sa nõustusid sellise koostöö tegemisega. Pigem ole aus ning ära valeta. Elus ei ole kõige tähtsam raha. Tähtis on olla Mina ise, mitte keegi teine. Olen noor inimene, kellel on kogu elu ees. Arenedes võin muuta arvamust oma praeguste lemmikbrändide suhtes. Eks tulevik näitab.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Negatiivseid kommentaare ei ole ma saanud, mis on väga positiivne. Kõige positiivsem kommentaar läbi aegade on: "Väga head postitused, jätka samas vaimus. Loen sinu igat postitust." Negatiivsele vastukajale ma väga ei süveneks. Ma vaataksin need üle ning kui kommentaaride mõte (negatiivne) kordub, siis muudaksin oma postituste stiili/sisu. Pigem ajaksin ikka oma asja, aga arvestan ka lugejate asjakohaseid arvamusi.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Olen tahtnud kritiseerida/võtta sõna erinevatel teemadel ning kogemata kirjutanud inimeste ebameeldivatest harjumustest, mida üldsus ei peaks teadma. Alati loen enda postitused mitu korda üle. Vahepeal satub sinna selliseid teemasid või tegevusi, mida kirjutan "hoo pealt". Kontrollides kõrvaldan teiste inimeste kohta käiva privaatse info, mis ei pruugi inimesele meeldida. Püüan lasta kellelgi lähedasel mustand kriitiliselt läbi lugeda ja arvestan kindlasti kõrvalise inimese arvamusega. Enne mõtle, siis ütle! See on minu moto. Ei tahaks riivata kellegi tundeid.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Minu esimene blogipostitus on kättesaadav. Olen kõvasti arenenud. Minu jutt, sõnavara ning enesekindlus on paranenud. Samuti läheb kirjutamine "libedamalt". Esimeses blogipostituses ei osanud ma pikalt kirjutada. Nüüd ma ei oskagi juttu/teksti lõpetada. Kirjutaksin rohkem, aga rohkem pole alati uhkem. Pean arvestama ka lugejate soovide ning kannatlikkusega. Kellelegi ei meeldi lugeda pikka lohisevat teksti. Kasutan blogimist lisaks info jagamisele enda arendamiseks. Usun, et aasta või kahe pärast vaatan praegustele postitustele samuti ülevalt alla. Kirjutamise ja elukogemusega tuleb loodetavasti kunagi ka meisterlikkus.

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.