Valerie OhataFoto: Erakogu
Blogid
2. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Valerie Ohata: minu populaarseim postitus on käsitööteemaline ja seda loetakse tänaseni iga päev

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Nimi, vanus, amet: Valerie Ohata, 25 aastat vana, medõde (hetkel lapsehoolduspuhkusel).

Bloginimi ja –aadress: Body temperature, valerieohata.blogspot.com

Lugejate arv päevas: Sõltub päevast, keskmiselt 100-200 inimest.

Kui kaua oled bloginud: Regulaarselt 1 aasta.

Kandideerimise kategooria: Kokandus- ja terviseblogid.

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Tegelikult kohe valisin sellise nime. Miks kehatemperatuur? Selleks on kaks põhjust: 1) sellega me elame, sellega meil on kõige mugavam olla; 2) kunagi ma olin suur jaapani rockgrupi fänn (the Gazette), neil oli üks väga liigutav lugu, mille nimi oli "Taion", mis tähendab jaapani keeles kehatemperatuur. See lugu oli väga tugev ja alati tekitas palju emotsioone, seega jäi mulle igaveseks meelde.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Ei ole. Kirjutan kõigest nii, nagu on. Tahaks rohkem kirjutada, kuna ideid on väga palju, mida tahaks oma blogis jagada, aga lihtsalt aega ei jätku.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Päeval, sest öösel me magame. Päeva jooksul annan koos väikse lapsega kogu energia endast välja, seega öise kirjutamise jaoks jõudu pole. Kui aus olla, olen paar korda ka öösel kirjutanud, kui postitust lõpetada on vaja. 

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Olen küll, eriti palju olen sellest kuulnud oma sõprade käest, kes mulle seda pakkunud on. See aga ei ole minu jaoks, mul on lihtsam kirjutada. Kuid kes teab mida meile tulevik toob?

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Ütleme nii, et kõikidele leidub koht. Me ju teame, et kõik meist ei saa populaarseks, seega on see nagu looduslik valik blogimise maailmas. Kui sa oled piisavalt tragi ja oskad panna inimesi huvituma, jõuad tippu. Näiteks sama juhtub restoranidega: sushi kohti on nii palju ja neid tuleb veel juurde aga jäävad ainult kõige tugevamad. 

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Pildipostitused ehk retseptid, käsitööpostitused või arvustused. Mulle meeldib jagada enda arvamust ja teha seda maksimaalselt kasulikult, et ka teised saaksid sellest midagi, mis aitaks teha otsuse või inspireeriks kedagi, nagu ka teised inspireerivad mind teha midagi head.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Kirjutaks nii, nagu on. Olen Eesti esimene ametlik AliExpressi blogija ja saan Hiina kaupa, millest pean ka arvustusi kirjutama. Ma austan ennast ja enda lugejaid, kes seda kaupa pärast mind ostavad, seega näitan piltidega kõik, mis viga on ja kirjutan ka lahti. Kõige tähtsam on säilitada mõistust ja mitte väga emotsionaalselt kirjutada. Ma küll ei tahaks oma lugejaid ühe asja pärast kaotada.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Konkreetselt blogis pole mul olnud (õnneks!) negatiivseid kommentaare, kuid mõnedes Facebooki gruppides, kuhu postitan enda blogipostitusi, olid küll. Kui tuleb tõsine kriitika, mida peab arvesse võtma, siis teengi seda, kuna me ju kõik õpime oma vigadest ja see aitab ainult paremaks muutuda ja kasvada. Kui aga keegi tahab lihtsalt mu peale viha välja elada, siis ei pööra ma sellele tähelepanu, muidu võtan kõik sügavalt südamesse. Õnneks positiivseid kommentaare on rohkem ja nad annavad motivatsiooni ka edasi kirjutada. Eriti mulle meeldib, kui keegi kirjutab, et proovis mu retsepti ja talle see meeldib või isegi saadab pildi tehtud söögist.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Ma ei kirjuta isiklikke postitusi ja ei näita pilte endast ega oma perekonnast (välja arvatud need pildid, mida saatsin selle ankeedi jaoks. 6 aastat tagasi oleksin ma seda teinud ilma probleemideta, kuid nüüd olen väga muutnud ja ei taha enda elu avalikustada. Kirjutan küll oma arvamusi, mis on ka isiklik, kuid sellega kõik piirdub. 

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

On küll. Ma ei kustuta enda postitusi, see on ju hea võimalus võrrelda, kuidas ma alustasin ja kuhu olen nüüd jõudnud. Blogi sai loodud 2014. aastal ja siis kirjutasin ainult inglise keeles. Esimene postitus oli Josephine kohviku arvustus. Reulaarselt hakkasin blogima 2017. aastal ning hakkasin seda kohe tegema kolmes keeles. Esimene oli käsitööpostitus sellest, kuidas oma lapse esimeseks sünnipäevaks ise number 1 meisterdada. Võin öelda, et see on siiani vaadatuim postitus mu blogis - seda vaadatakse siiani iga päev. 

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.