Blogija Lauri LaanistoFoto: Erakogu
Blogid
5. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Lauri Laanisto: mõned inimesed kipuvad mu postitusi täiesti alusetult isiklikult võtma (2)

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Nimi, vanus, amet: Lauri Laanisto, 39, teadlane, töötan

Blogija Lauri Laanisto Foto: Erakogu

Bloginimi ja –aadress: konvekablogi: trakyllmaolenjubaj2llekonvekal.blogspot.com ja prokrastineerimiseblogi: trakyllmaprokrastineerinj2lle.blogspot.com

Lisaks pean ja toimetan veel kahte ingliskeelset teadusblogi: Ülo Niinemetsa töörühma blogi (niinemetslab.wordpress.com) ja tippkeskuse EcolChange blogi (ecolchange.wordpress.com)

Lugejate arv päevas: konvekablogil ca 150-200, prokrastineerimisblogil 200-300

Kui kaua oled bloginud: 11 aastat

Kandideerimise kategooria: Kultuuriblogid (prokrastineerimiseblogi) ja arvamusblogid (konvekablogi). 

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Mõlemad nimed lähtusid sisust. Näiteks prokrastineerimine oli toona üsna värske termin eesti keeles, ja see sai valitud lähtuvalt Jerome K. Jerome´i kontseptsioonist (raamatust "Laisa mehe laisad mõtted"), et kui kõik tähtajad on käes, kuid töö on tegemata, siis üks korralik härrasmees ei muretse selle pärast, vaid võtab kätte hoopis mõne romaani.

Teisi nimekandidaate ei mäleta, kuna see kõik toimus rohkem kui kümme aastat tagasi.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Ei.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Konvekablogi puhul pigem päeval, prokrastiblogi puhul pigem hilisõhtuti. Esimese puhul pigem päeval seepärast, et teaduskonverentsidel olles tekivad päeva jooksul kõiksugu väikesed ajaaugud, mis võimaldavad blogida, ja seda võimaldab ka reisimine konvekatele ja tagasi. Prokrastineerimine (filmide, sarjade vaatamine ja ilukirjanduse lugemine) ja sellest blogimine leiab aga enamasti aset hilisõhtuti, pärast seda, kui lapsed on magama saanud.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Ei. Blogipostitused on, vähemalt minu puhul, tekstid. Ma ei söandaks küll väita, et tekstide kirjutamine on justkui eilne päev. Blogi on lihtsalt formaat, mis ei pruugi jääda sugugi ainsaks võimalikuks formaadiks sedasorti tekstide puhul. Juhtumisi ma ka eelistan tekstide lugemist teistele inforhankimise viisidele, nii et ka see asjaolu pigem suunab jääma tekstipõhise blogimise juurde.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Ma ei oska öelda. Pole sellele turule kunagi sattunud, sest ma ei müü ega osta midagi blogosfääris. Pigem tundub mulle, et huvitavaid, teravmeelseid ja põhjalikke tekstipõhiseid eestikeelseid blogisid kultuuri, kuid eriti teaduse vallas on vähe. Lausa väga vähe.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Eks ikka jutu. Kuigi olen aja jooksul ka mõned tosinad pildipostitused teinud. Miks - see peaks eelnevatest vastustest välja tulema.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Ei tegele selliste asjadega. Ja raha ei puutu mingitpidi minu tegemistesse blogijana. Üldiselt, raha eest midagi kiita ma nüüd küll ei suudaks.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Mõned korrad on ähvardatud kohtusse kaevata, kuna olen liialt kriitiline olnud. Aga need ähvardused on olnud piisavalt jaburad, et neid mitte tõsiselt võtta. Üldiselt ma väga palju tagasisidet ei saa, vähemalt mitte blogisse kirjutatud kommentaaride näol, ja ma pole ka selle peal väljas. See pole kunagi olnud eesmärk. Hindan kõige enam, ja võtan arvesse neid kommentaare, kus tehakse konstruktiivset (vastu)kriitikat.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Kuna ma otseselt iseenda eraelust niikuinii ei kirjuta, siis isiklikkuse probleemi üldiselt ei teki. Küll kipuvad mõned inimesed mu postitusi isiklikult võtma, enamasti täiesti alusetult.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

On (loe SIIT). See on ka nüüd, 11 aastat tagasi, täiesti adekvaatne. Just täna kirjutasin üsna samadest asjadest (loe SIIT), loodetavasti lihtsalt veidi loetavamalt. Ma ei arva, et mu kirjalik eneseväljendusoskus (eriti limiteeritud aja tingimustes) oleks viimase kümnekonna aasta jooksul nii arenenud, kui ma poleks kõik need aastad bloginud.

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.