EFTA 2018 gala. Pildil parimaks meessaatejuhiks valitud Roald Johannson.Foto: Teet Malsroos
Tele
27. märts 2018, 15:00

Televaataja pahandab: EFTA auhindu hakati jagama poolteist tundi enne välja kuulutatud aega! (3)

Õhtulehe toimetusele laekus eile lugejakiri, kus televaataja siunab Eesti filmi- ja teleauhindade korraldust: mis mõttes näidati osa kell 21:30 (esmakordselt lausa kolmes kanalis korraga) eetris olema pidanud EFTA-st ära veebiportaalides?

Toome teieni lugejakirja täispikkuses:

"Kogu aeg räägiti, et EFTA suurejoonelise gala otseülekanne jõuab esmakordselt elus eetrisse kolmest telekanalist korraga. Olin mina siis laupäeva õhtul varunud omale hea veini ja mõned snäkid, et end kell 21.30 teleka ette sättida ja suurt ülekannet vaadata. 

Kell oli aga vaevalt üle 20 tiksunud, kui sõbranna teatas, et auhinnajagamine juba käib! Selgus, et mõnedes portaalides on ülekanne juba käima läinud ja auhindu hakati jagama poolteist tundi enne välja kuulutatud aega! Lõikusin ülehelikiirusel ära veini kõrvale mõeldud juustu, haarasin arvuti ja otsisin omale sobiva portaali välja. Huh, ainult paar auhinda jäi nägemata.

Kui gala oli kolmveerand tundi väldanud, teatati aga ühtäkki, et nüüd tuleb paus ja edasi läheb ülekanne telekas. Mida asja? Mis toimub? Ok, kobisin siis õigel ajal jälle teleka ette ja mida ma näen – esimesed auhinnasaajad on teleülekandes ära märgitud, jah, kuid seal näitas vaid hetki auhinna kätte andmisest. Kuhu jäid tänukõned? Marta Laan siis teatas, et kõik auhinnasaajad saatesse ei mahtunud. 

Tekkis tuhat küsimust. Miks ei räägitud sellest varem, et osa galast mujal näidatakse? Mille järgi otsustati, et mõned auhinnad on vähemtähtsad kui teised (ehk miks jäid teleülekandest välja just parima telerežissööri, teletoimetaja, aasta tegija filmikunstis, parima filmi kostüümikunstniku, filmi helirežissööri, teleoperaatori, telestsenaristi, filmimonteerija ja lühifilmi auhindade saajad)?

Miks ei võinud kogu gala olla teles nähtav? Kas põhjuseks oli see, et ETV ekraanil peab „Aktuaalne kaamera“, nagu aamen kirikus, õigel ajal eetrisse minema ja teistel kanalitel pole siis midagi näidata? 

Ühesõnaga – oleks võinud ikka teada anda, et pool galat otseülekandena mujal eetrisse tuleb. Äkki ma tahtsin täpselt esimese auhinnasaaja kõnet kuulata ja kell 21.30 saadet vaatama hakates poleks ma seda saanud."

Lugejakirjale vastab EFTA esindaja:

"Eesti filmi- ja teleauhinnad 2018 gala algas Nordea Kontserdimajas kell 20.00, otseülekanne kolmes telekanalis kell 21.30. Kuigi üle maailma on sarnastel auhinnagaladel kategooriate rohkuse tõttu tavapärane praktika, et osad kategooriad antakse välja eetriväliselt, oli meile oluline näidata kõiki võitjaid, mille lahenduseks olid online ülekanded. On äärmiselt hea meel, et saime näidata eetris kõiki võitjaid. Täies mahus oli ülekanne nähtav kolmes online kanalis (Delfi, Postimees, ERR online), telekanalite vahendusel sai galale kaasa elada alates poole kümnest õhtul."

Hea Õhtulehe lugeja, kas ka sind häiris ja ajas segadusse filmi- ja teleauhindade kajastamise korraldus?