KOHTUSSE MINEK?  Vanaproua Nelly (fotol paremal) ja  SirliFoto: Kuvatõmmis/"Kuuuurija"/TV3
Eesti uudised
27. märts 2018, 14:25

Petturi ohvriks langenud vanaprouat politsei ja prokuratuur aidata ei saa, viimane õlekõrs on kohus (213)

Väidetava petturi tõttu laenuorjusesse sattunud 91-aastane Nelly politsei ega prokuratuuri abile loota ei saa: kriminaalmenetluse alustamiseks pole põhjust, sest väidetavale petisele antud esindusõigus on notariaalselt kinnitatud. 

Esmaspäevases „Kuuuurija“ saates oma loo ära rääkinud Nelly on ilma jäänud kogu oma säästudest.  Saates tuli välja, et  Sirli viis heas usus 91-aastase Nelly notarisse, et sõlmida täisvolikiri, mille alusel esindab Sirli Nellyt kõigis lepingulistes asjades. 

Saates ütles Nelly, et arvas toona siiralt, et Sirli soovib teda aidata ja volikiri lähebki kasutusse siis, et naine saaks tema kontolt näiteks kommunaalarveid maksta. Ühel päeval leidis Nelly postkastist võlateate, et tema nimel on võetud kaks korda laenu, kogusummas 86 000 eurot. Tagatiseks on Sirli pantinud Nelly kodu. Nelly rääkis saates, et Sirli tegi ka tema pangakonto tühjaks ning alles jäi vaid 36 senti.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo talituse juht Hannes Kelt tunnistab : politsei-ja piirivalveamet ei saa lõhkuda lepinguliste esindamiste alustalasid ehk seada automaatselt kõiki volitusi kahtluse alla. 

Politsei ei alustanud kriminaalmenetlust, sest  vastavalt informatsioonile ja lisatud dokumentidele ei esine avalduses andmeid, mis annaks aluse menetluse alustamiseks. „18. novembril 2016 andis andis teataja S-le (Sirli, väidetav pettur - toim) notariaalselt kinnitatud volikirja, mille alusel volitas teda esindama kõikide isikute ja asutuste ees kõikides tehingutes ja toimingutes,“ selgitab Kelt.  „Kui esineb küsimusi notari tegevuse osas, siis haldusjärelevalvet notari ametipidamise üle teostab justiitsministeerium, kes võib selle teostamisele kaasata ka notarite koja.“

Kriminaalbüroo juht soovitab taolistel puhkudel mitte usaldada võõrastele või tuttavatele oma vara ja tehinguid. Eriti tähelepanelikult võiks seda jälgida eakad inimesed. „Kui on vaja teha varalisi tehinguid või notariaalseid toiminguid,  tasub võtta kaasa lähedane või lähedaste puudumisel omavalitsuse sotsiaaltöötaja, kes aitaks paremini mõista tehingute sisu ja tähendust ning tagajärgi,“ õpetab ta.

Prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul on vanaproua sugulane mõned nädalad tagasi prokuratuuriga ühendust võtnud. „Prokuratuur tutvus esitatud andmetega. Kuna vanaproua oli andnud nimetatud naisele notariaalselt kinnitatud volitused, siis kehtiv seadusandlus ei anna võimalust kriminaalmenetluse alustamiseks. See tähendab, et inimeste vahel on tsiviilõiguslik küsimus, millega peavad inimesed tsiviilkohtusse pöörduma,“ ütleb Kostina.