Simo RunnelFoto: Erakogu
Blogid
1. aprill 2018, 13:00

BLOGIAUHINNAD | Blogija Simo Runnel: kui kirjutan sõjast, tuleb blogisse palju külastusi Ukrainast (4)

"Blogi on lihtne tööriist, mille abil võid teha ükskõik mida, alustades maailma muutmisest ja lõpetades oma poenimekirja jagamisega." - autor teadmata.

16. juunil jagatakse taas Eesti blogiauhindu. Praegu saavad blogijad end veel võistlusele reigistreerida. Õhtuleht esitas oma blogi kirja pannud kirjutajatele kümme küsimust ning tutvustab blogijad teilegi. 

Bloginimi ja –aadress: simo77, runnelsimo.blogspot.com

Nimi, vanus, amet: Simo Runnel, 40-aastane, vabakutseline ajaloolane ja tõlkija, vikipeedia andmetel ka luuletaja ning maletaja (töötan vabakutselisena, tegelen iseõppimisega, blogile kulutan ka palju aega)

Lugejate arv päevas: Blogil on kolm loendurit ja igaüks neist näitab erinevat statistikat. Ei tea, milline näitab tegelikust suuremat ja milline tegelikust väiksemat arvu. Ühe loenduri järgi on tehtud keskmiselt 19 külastust päevas ja alates aastast 2005 külastusi 90 009. Teise järgi on tehtud alates aastast 2010 külastusi 264 350.

Kui kaua oled bloginud: Esimese sissekande kirjutasin 29. aprillil 2005. Võrgus hakkasin kirjutama aastal 1998, trükis 1989 ja sahtlisse koos tähtede õppimisega 1982.

Kandideerimise kategooria: Kultuuriblogid

1) Kui blogiga alustada plaanisid, siis millised bloginimed laual olid? Kuidas sai valituks just praegune nimi?

Esimeseks nimeks panin simo13, muid variante kaalumata. Selline oli minu elektronpostiaadress, mis oli mulle antud minu arvamust küsimata. Hiljem, inimeste ebausuga arvestades, muutsin nime ära. Nüüd on see minu sünniaasta järgi simo77. Võib-olla mõtlesin uut nime võttes ka algriimile ja arvule 7 kui numeroloogias arvu 13 vastandile. Aadressi runnelsimo.blogspot.com ma kohe võtta ei kavatsenud, vaid eelistasin varianti simorunnel.blogspot.com, aga mulle tundus, nagu poleks sellega õnnestunud. Hiljem paigutasin aadressile simorunnel.blogspot.com staatilisema kodulehekülje koopia.

2) Kas sul on teemasid, millel tahaksid avalikult sõna võtta, aga julgusest jääb puudu?

Maailm ümberringi on tõesti hirmutav. Näiteks kui kirjutan lühendi KGB, tuleb ühe loenduri järgi Venemaalt 100 külastust. Või kui kirjutan sõjast, tuleb palju külastusi Ukrainast. Vahel mõtlen, et peaks kirjutama ajalehele, millel on suurem lugejaskond, aga otsustan blogi kasuks ümber. Siis on kindlam, et vähemalt keegi loeb. Ajaleht võib kaastöö avaldamata jätta.

3) Kas kirjutad postitusi pigem öösel või päeval? Miks?

Kirjutan päeval, sest öösel magan, aga magades näen unenägusid, mille ärgates blogisse kirjutan.

4) Kas oled mõelnud blogi asemel vlogida, sest blogimine on täna juba justkui eilne päev?

Ei ole, ma ei ole sõnaga vlogimine üldse tuttav. Blogi kirjutamise lõpetamist ei kaalu.

5) Kas Eesti pisikese turu jaoks pole blogijaid juba liiga palju?

Pigem on kahju, kui mõni blogija, keda olen harjunud lugema, kirjutamise lõpetab. Ise võin kirjutada ka siis, kui keegi teine ei loe.

6) Milliseid postitusi meeldib sulle kõige rohkem teha, kas jutu-, pildi- või videopostitusi? Miks?

Mulle meeldib kirjutada kõige rohkem sõnalist teksti, lemmikteemad on headest unenägudest ja huvitavatest raamatutest kirjutamine.

7) Üks suur bränd pakub sulle väga head koostööd ja tahab kiitva postituse eest maksta väga palju raha. Tegelikkuses ei meeldi see toode sulle aga üldse. Kuidas käitud - kas pigem teed hea raha eest siiski positiivse arvustuse ära või kirjutad hoopis ausa arvustuse ning kaotad raha ja koostööpartneri?

Ma pole raha eest ühtegi sissekannet kirjutanud. Olen küll kirjutatu eest natuke raha saanud, aga seda on pakutud tagantjärele. Olen näinud, et osad avaldavad blogis raha eest reklaame, aga mul pole selleks seni vajadust olnud.

8) Mis on olnud kõige negatiivsem ja kõige positiivsem kommentaar läbi aegade sinu blogis? Kui palju läheb sulle korda (negatiivne) vastukaja, mida blogile saad? Kas võtad seda arvesse või ajad pigem ikka oma asja?

Kommentaare on olnud vähe, neist suurem osa on olnud positiivsed. Ühe kommentaari kustutasin ära, kui minu kohta kasutati sõimusõna. Kõige positiivsem oli vast see, kui kirjutati, et mul on üks parimaid eestikeelseid blogisid. Kriitikat võtan arvesse siis, kui jõuan järeldusele, et see on põhjendatud.

9) Kui isiklik on liiga isiklik? Kas on mõni teema, millest oled juba hakanud kirjutama, kuid siis otsustanud, et see on liiga isiklik ning oled jätnud postituse avaldamata? Kui jah, siis mis teema? Kui ei, siis kas sinu arvates on mõni asi kirjutamiseks liialt isiklik?

Kirjutan asju, mis teevad kas endal tuju paremaks või millest loodan, et need parandavad maailma. Kui kumbagi loota ei ole, siis jätan kirjutamata. Mõne juba avaldatud sissekande olen ära kustutanud, et mitte inimesi solvata.

10) Kas sinu päris esimene blogipostitus on kättesaadav? Millise tundega sellele tagasi vaatad? Ehk jagad ka meiega.

Esimene sissekanne oli: "MART LAAR.  Täna koonduvad nõiad, et Mart Laar doktoritöö kaitsmisel läbi kukutada. See neil arvatavasti ei õnnestu, sest inimesed Laari peale nii vihased ei ole. Kui üks oponent nõidade soovil teekski ettepaneku töö tagasi lükata, siis kahte oponenti ära nõiduda on juba raskem. Laar on nimetanud ennast kristlikuks demokraadiks, siis peaks tal olema Kristuse kaitse. " Praegu ma selles stiilis sissekandeid enam ei kirjuta, vaid hoian fantaasia ja reaalsuse erinevate rubriikide jaoks. Aga mul on hea meel, et esimese asjana kirjutasin ajaloo doktoritööst, kui ajalugu on ka minu ülikoolis õpitud eriala ja nimetan ennast siiani ajaloolaseks. 

Kuni 30.04 saab oma blogi Eesti blogiauhindade jagamisele kirja panna veebilehel eba.marimell.eu. Mais toimub rahvahääletus ning kõik saavad anda hääle oma lemmiku poolt. Tänavused Eesti blogiauhinnad jagatakse välja 16. juunil Tellisikivi loomelinnakus asuvas Vaba Lava teatrikeskuses. Üritus on mõeldud kõigile ja kohale on oodatud nii blogijad kui ka blogilugejad. Üritus on kõigile tasuta.