Erik Tohvri 85. sünnipäevFoto: Vahur Kersna
Raamat
25. märts 2018, 22:52

Menukirjanik Erik Tohvri muigega oma 85. sünnipäeval: „See on eelmäng matustele!“ (4)

Selle sajandi loetuim Eesti kirjanik Erik Tohvri tähistas laupäeval oma kodulinna Keila Šoti klubis 85. sünnipäeva ning abikaasa Alvinaga abiellumise 30. aastapäeva.

Sündmuse erakordsuse rõhutamiseks esitas juubilar ligi 30 valitud külalise üllatuseks Gremini aaria Tšaikovski operetist „Jevgeni Onegin“. Tegemist oli esimese korraga, kui rahvakirjanik on avalikult laulnud. Peo muusikalisele osale lisas vürtsi ka juubilari vana sõber Fred Jüssi, kes mängis suupillil – nagu ta ise kinnitas – „lindude rändeaega sobivaid meloodiaid“.

Kuuekümnendatel Eesti Raadiosse 12 kuuldemängu kirjutanud inseneriharidusega Hans Erik Laansalu avaldas Erik Tohvri pseudonüümi all oma debüütromaani „Majad jõe ääres“ 68-aastasena, 2001. aastal. Sellest ajast on tema sulest ilmunud 32 romaani, mille jätkuv lugejamenu meie raamatukogudes on jätnud selja taha nii Kivirähki, Mikita kui Hargla.

Seejuures on Eesti kirjanduskriitika outsider'i loomingust kange kaelaga mööda vaadanud. Kui välja arvata 2006. aastal pälvitud Albu valla kirjanduspreemia, pole ajaviitekirjanikuks tembeldatud Tohvri oma mahuka loomingu eest pälvinud ka mitte ühtegi ametlikku tunnustust. Tõsi, selleks sünnipäevaks saadeti kultuuriministeeriumist vanahärrale kimp roose.

Mullu ilmunud romaan „Sõbrad ja hallikirju koerake “ jääb armastatud autori sõnul tema viimaseks teoseks. Sunnitud punktipaneku põhjuseks pole siiski mitte loomingulise allika kuivamine vaid viljaka kirjaniku drastiliselt halvenenud silmanägemine.