Abordiseaduse karmistamise vastu protestitakse üle Poola, ka pealinnas VarssavisFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
25. märts 2018, 18:03

GALERII | Tuhanded poolakad protestivad tänavatel abordi karmistamise vastu (24)

Tuhanded inimesed Poola pealinnas Varssavis ja väiksemates linnades on ühinenud protestiks konservatiivse valitsuse vastu, kes tahab karmistada niigi ranget abordiseadust.

Reedel avaldasid inimesed Varssavis meelt siltidega "vaba valik" ja "naine on inimolend" ning skandeerisid, et lapse saamine on igaühe isiklik otsus. 

The Guardian kirjutab, et Poolal on üks rangemaid abordiseadusi Euroopas. Abort on seal lubatud vaid juhul, kui lapse elu on ohus, kui sünnitamine paneks ema elu ohtu või kui rasedus oli vägistamise või verepilastuse tagajärg.

2016. aastal taheti Poolas ära keelata kõik abordid. Selle vastu toimusid üle kogu riigi protestid. Naised riietusid musta ning sundisid valitsust plaanist lahti ütlema.

Viimaste plaanide järgi tahab Poola valitsus lubada naisel aborti teha vaid juhul, kui sünnitus seaks ema elu ohtu või kui rasedus oli kuriteo (vägistamine või intsest) tagajärg. Abort oleks aga keelatud juhul, kui lootel tuvastataks kaasasündinud häired. Muuhulgas ei võiks aborti teha ka need naised, kelle lootel on diagnoositud Downi sündroom.