Kalju ja Signe Kivi EFTA galalFoto: Teet Malsroos
Inimesed
25. märts 2018, 15:06

Kalju Kivi Soome filmiauhinnast: „Usun, et see auhind on praegu ilus remark, aga teha on veel palju.”

„Ei ole see nüüd preemia, mille koha pealt võiksin öelda, et kõik siin elus on tehtud,” muigab kunstnik Kalju Kivi, kelle kunstnikutöö Eesti-Soome-Rootsi koostööfilmis "Igitee", pälvis Soome filmi Oscari Jussi. „Usun, et see auhind on praegu ilus remark, aga teha on veel palju.”

Kalju, kes on õppinud ERKI-s moekunstnikuks möönab, et ägedaks kostüümikunstnikuks ta end ei pea. „Ma olen küll õppinud seda, aga kostüümikunstnikuna olen end saanud teostada teatris ja mõnes reklaamfilmis,” lausub ta. „Küllap ikka mõnes lühimängufilmis ka, aga kui sa teed juba suurt filmi, peavad asjad lahus olema. Kõike korraga ei saa. Suure filmi peal pole ma teinud mitte ühtegi kostüümi. Muuseas, ma pole soovinud ka kostüüme teha. Kostüümi tegemine suures filmis on tänamatult raske tööja ma tunnen, et mina ei suudaks seda. Müts maha kõigi kostüümikunstnike ees, kes suudavad!”

Kalju leiab,et talle passivadki kõige paremini kujundus- ja ehitamistööd – ehk siis luua tühjale kohale filmikeskkond. „Kinos on erinevalt teatrist vabadust ja ruumi rohkem,” lausub ta. „Mõlemad, nii teater kui ka kino, on väga kihvtid asjad ja mulle meeldib mõlemat ka teha. Ma ei ole ei filmi- ega teatrimees, vaid lavastuskunstnik. Selle alla ei käi ainult teater ja film, vaid ka näitus või uud asjad – näiteks Lottemaa ja Paide vallitorn. Eks need ole omamoodi staatilised lavastused.”