Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan pritsib protsessioonil osalejaid pühitsetud veega.Foto: Marko Usler
Inimesed
25. märts 2018, 14:12

GALERII | Eesti katoliiklased tähistasid palmipuudepüha ristikäiguga (3)

Pühapäeva keskpäeval kogunesid sajad katoliiklased ja ka teised ristiusutraditsioone austavad inimesed Vene tänavale Peeter Pauli katedraali pühitsema palmipuudepüha ehk Issanda kannatustepäeva. Palmipuudepüha missa algas kiriku hoovist protsessiooniga pühakotta.

„25. märts on palmipuudepüha ehk Issanda kannatustepäev,“ selgitab Eesti katoliku kiriku pressiesindaja Marge-Marie Paas. „Sel päeval tähistakse Kristuse teekonda ning sisenemist Jeruusalemma, kus rahvas joovastavalt tervitas Kristust kui kuningat, mida oli juba prohvet Sakaria ette kuulutanud.“

Palmipuudepühaga algab püha nädal, mille kulminatsiooniks on Kristuse kannatamine, ristisurm ja ülestõusmine. 

Sel päeval on traditsiooniks kanda palmioksi. "Palmiokste kandmine tähendab hinges ühineda Jerusalemma rahvaga, kes asetasid Kristuse teele palmioksi, kui ta eeslisälu seljas Jerusalemma sisenes. Jeesus teadis juba, mis teda ees ootab," räägib Paas. 

Et Eestis palmid vabalt looduses ei kasva, kasutatakse Kristuse kannatuspühapäeva liturgias ka pajuoksi. 

Palmipuudepüha missa algab alati kiriku hoovist, protsessiooniga pühakotta, meenutades Kristuse sisenemist Jeruusalemma.

"Kannatuspühapäeva Missal loetakse ette kogu Kristuse kannatuslugu Evangeeliumist," lisab Paas. "Jeesuse Kristuse kannatusaeg lõppeb paasaööl ülestõusmisega, kui katoliiklased taas kogunevad kirikuhoovi, et süüdata paasaööl uus tuli.“