Kalju Kivi filmi „Igitee“ võtetel Varangu kooli juures Lääne-Virumaal.Foto: Tiina Kõrtsini
Film
23. märts 2018, 22:33

Kalju Kivi võitis soomlaste filmiauhinna Jussi kunstnikutöö eest (4)

Soomlased jagasid täna oma filmimaailma Oscareid ehk Jussisid. Auhindadele oli nomineeritud ka kolm eestlast -  suursoosiku "Igitee" montaaži eest Tambet Tasuja, kunstnikutöö eest Kalju Kivi ja kostüümikunstniku töö eest Eugen Tamberg. Jussi kuju viib koju Kalju Kivi.

Eesti-Soome-Rootsi ühistööna valminud suurfilm "Igitee" kandideeris kokku  13  filmiauhinnale ning võitis parima filmi kategoorias. Lisaks  võitsid Jussi ka filmi režissöör A J Annila, operaator Rauno Ronkainen,  naiskõrvalosatäitja Sidse Babett Knudsen ja meeskõrvalosatäitja Hannu-Pekka Björkman, vahendab YLE.

 

Aegade suurim Eesti, Soome ja Rootsi ühine filmiprojekt „Igitee“ räägib traagilise loo ajaloohämarusse vajunud idealistlikest Soome ameeriklastest nõukogude režiimi all. Pildikeelelt idüllilise ja emotsionaalselt halastamatu suurteose tegelasi kehastavad tippnäitlejad Soomest, Eestist ja Taanist.

Film põhineb soome kirjaniku Antti Tuuri samanimelisel menuromaanil, mille aluseks on soomlaste tõestisündinud lood. Soomes pettunud inimesed läksid paremat elu otsima Ameerika Ühendriikidesse, mis seda ei suutnud pakkuda, ja hiljem Nõukogude Liitu. Neid vabadust, võrdsust ja vendlust ihanud inimesi ei tahtnud hiljem keegi meenutada.