Televiisor. Pilt on ilustreeriv.Foto: Robin Roots
Tele
22. märts 2018, 11:36

Televaataja marus: „Jääb arusaamatuks, miks ETV mitu korda päevas sadat briti sarja näitab?!“ (16)

Televeebi poole pöördus üks ärritunud televaataja, kes ETV prorgammivalikutega rahul ei ole. Nimelt, kui vaadata ETV telekavasse, näeb, et suure osa programmist moodustavad BBC-lt sisseostetud telesarjad, mille temaatika ka sageli sarnane on...

„Jääb arusaamatuks, miks ETV sada korda päeva sadat BBC sarja näitab. Ainult BBC jamps ongi iga kell! Ajast aega üks ja sama mall: kolm korda päevas mõne vana haigla, maahaigla, arsti, ämmaemanda, doktori sünnitushaiglasarja näitamine, BBC oma. Reedel näitab ETV koguni nelja BBC sarja (9:05 „Surm paradiisis”, 16:10 „Ballykissangel”, 17:35 „Surm paradiisis”, 21:50 „Noor inspektor Morse”)! Nagu miks? Ei saa aru, mis k****i asjades kava koosneb ja kas tõesti neid siis nii vaadatakse? Mäletan, et omal ajal võeti ju „Väike maja preerias” vaatajate huvi vähesuse tõttu lambist eetrist maha. Kas tõesti siis praegu vahitakse neli korda päevas neid BBC sarju nii suure vaatajaarvuga? Varasemalt on ETV põhjendanud, et vaatajad on küsinud ja soovivad neid inglise sarju. Aga kui vaadata teletabeleid, siis sealt on ju näha, et midagi ei vaadata. Huvitav, palju kirju peab siis ETV-sse laekuma, et öelda, et rahvas nii nõuab. Ja kohe nii palju tahetakse, et neli korda päevas kedratakse neid…,“ kirjutab televaataja.

ETV peatoimetaja Marje Tõemäe sõnul näidatakse telekanalis niivõrd palju BBC draamasarjasid, kuna need sobituvad ETV vaataja profiiliga.

„Sarjade valikul on otsustav, et see oleks kvaliteetne ja sobituks antud sarjavööndi profiiliga. Vähese vaatajahuvi korral sarja juurde ei osteta. Kuna nõudmised BBC kui avalikõigusliku organisatsiooni programmile on ERRi omadele väga sarnased, siis meile ja meie vaatajatele BBC draamasarjad ja dokfilmid sageli ka sobivad,“ selgitab ta.

„Iga Inglise sari ei ole veel BBC sari, ka ITV-l on väga häid sarju, mida oleme näidanud või näitame praegugi - „Noor inspektor Morse“, „Broadchurch“ ja „Durrellid“, „Midsomeri mõrvad", „Downton Abbey“, „Victoria“, „Doktor Martin“ ja paljud teised. Samuti on ERRi telekanalid näidanud Channel 4st tuntud komöödiasarju. ETV-s on rohkesti näidatud ka teiste riikide sarju. Ainuüksi viimase aasta jooksul on ekraanile jõudnud näiteks Saksa sarjad „Saksamaa ‘83“, „Armastus Berliinis“, „Tannbach - ühe küla saatus“, „Kolkakomissar Sophie Haas“ ja „Paks boss“, Austraalia sarjad „Koduigatsus“, „Kodused mehed“ ja „Elu parim aeg“, USA sari „Kaardimaja“, Taani sari „Dicte“, Rootsi sari „Paksem kui vesi“, Soome sari „Pulss“ ja Islandi sari „Lõksus“,“ nendib peatoimetaja.

Hea televaataja, anna teada! Kas ka sind häirib, et ETV-s nõnda palju välismaiseid draamasarju näidatakse, või on need just sinu maitsele?