Foto: kuvatõmmis/ ERR
Tele
22. märts 2018, 09:03

VIDEO | "Ringvaates" söödi neli kuud seisnud mune (2)

Eelmise aasta novembrikuus otsustati "Ringvaates" teha eksperimenti ning selleks osteti kolm karpi kanamune, üks karp pandi külmkappi munaresti, teine lihtsalt külmkappi ja kolmas karp jäeti toatemperatuurile. Võib eeldada, et ligi viis kuud seisnud munad ei sünni enam süüa, kuid selgus, et sünnivad ikka küll!

"Ringvaate" tuntud toidutestija Marko Reikop proovis mune iga teatud aja tagant. Esimest korda siis, kui munade "parim enne" tähtajast oli üle kaks päeva. Muidugi ei olnud munadega midagi juhtunud ning Reikop tegi rahuliku südamega neist omletti.

Järgmine katsetus oli kuu aega hiljem, ka siis olid munad täiesti söögikõlbikud. Reikop tegi munadest koogelmoogelit ja pakkus neid "Ringvaate" reporterile Hannes Hermakülale, kelle arvates oli Reikop liialt suhkrut roale lisanud, kuid tõdes, et munad pahaks küll ei ole läinud.

Ja veel üks kuu pärast seda, kui võib eeldada, et need munad kõlbavad kindlasti vaid prügikasti viskamiseks, tundusid munad täiesti söögikõlblikud. Reikop vaaritas taas omletti ning pakkus neid "Ringvaate" toimetajale Kajar Kasele, kes kinnitas, et söök maitseb täitsa hästi ning kuna ta lõunat tol päeval söönud polnud, sõi ta ligi kolm kuud vanadest munadest tehtud omleti ära. 

Neljas katse toimus eile "Ringvaate" stuudios, kui munade parim enne tähtajast oli üle läinud neli kuud. Külas oli fermentatsiooniteadur Rain Kuldjärv. Selgus, et külmkapis, nii munarestis kui lihtsalt karbis hoitud munad olid veel täiesti söögikõlbliku välimuse ja lõhnaga. 

"Miks seda parim enne kuupäeva üldse siia karbile pannakse?" uuris Reikop. Fermentatsioooniteadur selgitas, et Euroopa liidus on ette kirjutatud, et munadele tuleb säilivusajaks märkida 28 päeva pärast munemist.

"Aga see on parim enne, see tähendabki seda, et nende sensoorne kvaliteet aja jooksul langeb, et nad ei ole nii head kui algselt. Aga see ei ole kõlblik kuni, mis viitab, et toode võib olla tervisele ohtlik pärast selle tarbimist," selgitas Kuldjärv.

Järg oli toatemperatuuril seisnud munade käes, mille kohta ekspert arvas, et need on kindlasti riknenud ning neist eritub jubedat mädamuna lõhna. "Pean teile pettumuse valmistma, see ei haise mingit moodi!" oli Reikop aga üllatunud. Muna välimusest oli näha, et see on tõepoolest riknenud, ega pole mikrobioloogiliselt ohutu, kuid uskumatul kombel ei haisenud neli kuud seisnud muna halvasti.

"Ma olin valmis, et me oksendame stuudio täis," naljatles Reikop.

Vaata lähemalt videost!