Baltika Gruppi esindab TFW`il Monton Foto: Monton
Inimesed
22. märts 2018, 09:04

TFW | „Ma panin mütsi külmkappi!“ ehk mis juhtub, kui Tallinn Fashion Week aju üle võtab

Kui kolleegid küsivad liftis Montoni naisterõivaste peadisaineri Hanna Haringu käest, kuidas on lood enesetunde ja unega, saab see tähendada vaid üht: käes on Tallinn Fashion Weeki nädal.

Tallinn Fashion Week toimub kaks korda aastas ja on koduse moemaailma vaieldamatuks tippsündmuseks. See tähendab, et Kultuurikatlas lavalaudadele jõudvad kollektsioonid – Baltika Gruppi esindab reedel 18.00 algava etendusega Monton – peavad olema viimase vindini viimistletud.

Kõik suured tööd on mõistagi juba tehtud. Montoni kollektsiooni disainimine algas eelmise aasta sügisel ja riided jõudsid füüsilisel kujul loojate kätte aasta alguses. Ometi sumiseb Baltika peamaja viimastel päevadel enne etendust kui mesilastaru, sest kõik käivad disainereilt küsimas, kas nad saavad kuidagi aidata ja nende töökoormust leevendada.

„Hästi armas on seda kuulda. Pidev küsimine ja vestlemine häirib küll natuke meie töörütmi, aga samas on see suur kompliment, sest neid tõesti huvitab meie heaolu ja kätetöö. Probleem oleks pigem, kui meil täielikus vaikuses töötada lastaks – siis hakkaks küll mõtlema, miks neid meie loodu ei huvita,“ naerab Haring, endal käed-jalad tööd täis.

Montoni Tallinn Fashion Weekil esitletav kollektsioon julgustab inimesi ennast väljendama ja seetõttu keskenduvad disainerid oma viimastes ettevalmistustes iga rõiva unikaalseks tegemisele. «Teeme praegu palju käsitööd – õmbleme detaile, tükikesi ja kivikesi riietele külge,» selgitab Haring. Sealjuures pakub Baltika 90aastane ajalugu ohtralt võimalust unikaalsusele rõhuda. «Tühjendasime varasahvreid, et kunagi seisma jäänud ägedad lukuotsad ja pandlad leiaks uue väärtuse. Lisaks ilule annab see meie toodetele juurde ka loodussõbralikkust.»

Viimaste tööpäevade graafik on tihe. Kultuurikatlasse jõuavad riided reede hommikul, kus need siis lavale minekuks õigesse järjekorda sätitakse. Viimased viimistlused tehakse lava taga loetud sekundid enne modellide publiku ette saatmist ning peadisainer saab endale puhkust lubada alles laupäeva hommikul, kui uus kollektsioon e-poes ja Montoni poodides müügile paiskub. Seni tuleb töötempo ära kannatada.

„Ajus hakkavad kaustad täis saama. Vahepeal ma unustan kõndimise ära, sest mingi uus idee torkab samal ajal pähe. Korra panin mütsi külmkappi, sest mõtted olid sel hetkel kollektsiooni juures,» selgitab Haring. Tallinn Fashion Weeki nädalal pole aega argiste asjadega tegeleda. „Aga kui kliendid meie kollektsiooni sama moodi fännavad nagu meie ise, on kõik nähtud vaev seda väärt,“ lisab ta ja asub taas tööle.

Montoni kollektsiooni esitlus Tallinn Fashion Weekil toimub 23. märtsil kell 18 ning saabub e-poodi andmorefashion.com ja valitud Montoni jaepoodidesse müügile alates 24. märtsist